Horned Almighty: To Fathom The Master’s Grand Design

‘To Fathom The Master’s Grand Design’ is het zesde full-album van het Deense Horned Almighty, een band die in 2002 werd opgestart door Hellpig (gitaar) en S. (vocals). Pas een klein jaar jaar later kwam drummer Harm erbij. Een eerste bassist versterkte de rangen pas in 2005. Maar het lijkt een heikel punt bij Horned Almighty want intussen zit men met Haxen aan bassist nummer drie. Horned Almighty staat voor black metal en is in die zin schatplichtig aan Mayhem en Celtic Frost. De heren zorgen op dit album voor acht krachtig en duister klinkende nummers die toch nergens het niveau halen van wat hun eerder genoemde voorbeelden op de wereld brengen of hebben gebracht. Nee, begrijp ons nu niet verkeerd, Horned Almighty mag er gerust zijn, enkel wordt het niveau van deze toppers, naar onze smaak, niet gehaald. We worden op hun nieuwste creatie immers meteen meegesleurd in een wervelend, donker en dreigend ‘Violent Cosmology’. Gelukkig worden ook wat mindere snelle tempo’s en ritmes in het nummer verwerkt of je nekwervels kunnen het begeven van het fanatiek headbangen. De toon lijkt gezet, want ook ‘Apocalyptical Wrath’ gaat er razend en schuimbekkend tegen aan. ‘Antagonism Eternal’ doet daar weinig voor onder. Het tempo blijft schrikbarend hoog, terwijl de krachtige rauwe vocalen ons de duistere diepte intrekken. Het tempo wordt iets gedrukt tijdens ‘Devouring Armageddon’ zonder dat het nummer aan kracht of dreiging inboet. Je wordt enkel wat langzamer plat gewalst tot de heren het echt wel gehad hebben en men aan een sloom, traag tempo verder gaat. Doom is plots niet meer veraf. De machine slaat weer aan en draait al vlug weer op volle toeren eens ‘Swallowed By The Earth’ van start gaat. Een wervelend tempo, brutale kracht en donkere dreiging zijn weer de ingrediënten die Horned Almighty gebruikt om ons te overtuigen. Toch is het niet allemaal meer furieus en recht toe rechtaan beuken geworden. Een pak tempo en ritme wisselingen zorgen voor meer variatie. ‘The Great Death’ gaat er opnieuw heel stevig tegenaan in een wervelend tempo tot het abrupte einde. Maar de draad wordt meteen weer opgenomen voor ‘Punishment Divine’, dat wel een break kent met een trager tempo, om dan weer de snelheidsmeters in het rood te duwen. Afsluiter ‘Witchcraft Demonology’ krijgt een iets trager tempo aangemeten, maar straalt pakken opgekropte woede uit en zorgt voor een dreigende duisternis die nog versterkt wordt eens klokken invallen, het tempo gedrukt worden, angstig gekrijs te horen is, en een mysterieuze bezwerende koor opduikt. Spijtig genoeg zijn we dan al dicht tegen het eind van het album aangekomen. Met ‘To Fathom The Master’s Grand Design’ zorgt Horned Almighty voor een niet onaardig album dat aan een razend en furieus tempo voorbij komt. Wat meer variatie in tempo en ritme had naar onze smaak het album naar een hoger niveau getild en zo’n dreigende, in duisternis gehulde mysterie zoals het fragment waarmee het album afsluit, mag meer langskomen. Het zorgt voor extra variatie en kan extra punten op leveren in onze waardering.

Luc Ghyselen (72)

Scarlet Records SC 366-0

Tracklist: 1. Violent Cosmology 2. Apocalyptic Wrath 3. Antagonism Eternal 4. Devouring Armageddon 5. Swallowed By The Earth 6. The Great Death 7. Punishment Divine 8. Witchcraft Demonology