Kawir: Adrasteia

Het Griekse Kawir werd in 1993 opgestart en staat reeds zijn volledige in de donkere schaduw van bands als Varathron, Necromantia en Rotting Christ. Nochtans heeft ook dit black metal gezelschap veel te bieden als je van de klassieke Griekse black metal sound houdt. We gaan eerlijk: ├ęcht volgen we Kawir nog niet zo heel lang, meer bepaald sinds ‘Father Son, Mother Moon’ uit 2016. Een album dat we heel goed konden smaken. De heren zorgden in 2017 met ‘Exilasmos’ voor een even mooi vervolg en dat doen ze nu met deze ‘Adrasteia’, het achtste full-album ondertussen, nog eens over. Het album telt slechts zes nummers, maar de heren laten er niet echt gras over groeien. Na wat samenzang barst het black metal geweld al vlug open in het stevige, krachtige en gedreven ‘Tydeus’. ‘Atalanti’ doet daar nog een schepje bovenop dankzij een uitdagend en furieus tempo dat je meesleept naar donkere dieptes en een heel pak duisternis. Op datzelfde dreigende en duistere elan gaat het gezelschap energiek en gedreven verder met ‘Danaides’. Ook het daaropvolgende ‘Limniades’ doet je opnieuw naar adem snakken na nochtans een heel melodieus en rustgevend begin. Daarna is het echt tijd om tot rust te komen met ‘Colchis’ waar folk klanken de regie overnemen en dat het volledige nummer lang in handen houden. De beklijvende vrouwelijke vocalen zorgen voor een mystiek in pagan geworteld sfeertje. Daarna wordt met ‘Medea’ uiterst furieus, dreigend en donker afgesloten. Het tempo ligt verschroeiend hoog en headbangen is de boodschap maar zorg er echt wel voor dat je nekwervels voldoende opgewarmd zijn. Een rustiger passage met fluit zorgt voor een folky touch om dan weer even verschroeiend uit te pakken. Met ‘Adrasteia’ zorgt Kawir opnieuw voor een gedenkwaardig schijfje dat heel wat black metal fanaten moet kunnen bekoren. Wij zijn alvast te vinden voor dit album en hopen dan ook dat we de band spoedig eens op een podium bij ons in de buurt kunnen vinden. Liefhebbers van black metal kunnen blindelings toeslaan;

Luc Ghyselen (86)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Tydeus 2. Atalanti 3. Danaides 4. Limniades 5. Colchis 6. Medea