Crystal Eyes: Starbourne Traveler

Een verandering in de line-up is niet altijd negatief. Het toetreden van drummer Henrik Birgersson en gitarist Jonatan Hallberg zorgde voor deze Zweedse heavy metal band, met roots in 1992, voor nieuwe energie bij het schrijven van nummers voor dit achtste album. Oprichter Mikael Dahl speelt gitaar, keyboard en neemt ook de vocalen voor zijn rekening. Samen met bassist Claes Wikander vormen ze de huidige line-up van Crystal Eyes. De opener ‘Gods Of Disorder’ is hier een goed voorbeeld van. Heavy metal met kracht en melodie, gecombineerd met ruige vocalen die zonder problemen de hogere regionen halen. De snedigheid en vooral snelheid zorgen dat we flarden van de beginjaren van Helloween horen. Het nummer is een tribute naar onder andere Mötley Crūe, Twisted Sister en W.A.S.P, die een grote invloed hadden op de jeugd van zanger / gitarist Mikael Dahl. Maar ook ‘Side By Side’ is een topnummer. De stijdlustige melodieën worden met krachtige ritmes en strakke riffs gecombineerd. Dit is meer dan een opening van een album, het is gewoonweg perfect. ‘Extreme Paranoia’ pakt het een pak rapper aan. Dat de man in de spiegel je grootste nachtmerrie kan zijn, word je duidelijk gemaakt met staalharde en vingervlugge speedmetal, waar de ruige vocalen zonder problemen de hogere regionen halen. Na de speedmetal een drumgeroffel op een veel lager ritme, dat moet kunnen. De titeltrack ‘Starbourne Traveler’ is zo’n meebrulnummer, over het verlaten van de aarde om naar de sterren te vliegen. Het erg trotse nummer is traditioneler en combineert hymne-achtige melodieën. Ook ‘Corridors Of Time’ heeft oog voor traditie, al is het nu met de klassieke heavy metal riffs. De combinatie van dubbele basdrum, gitaarsolo’s, melodie en tempo variatie in eenzelfde arrangement zorgen ervoor dat het nummer opengetrokken wordt. Een zijsprongetje naar de klassiekere hard rock met ‘Paradise Powerlord’, gevolgd door ‘Into The Fire’ waar het terug alle hens aan dek is met een snedig stukje uptempo power metal. Als je variatie zoekt, dan kan je die op dit album makkelijk vinden. De inspiratie van de tekst voor de ballad ‘In The Empire Of Saints’ werd gehaald bij het verliezen van een vriend door kanker. Als je de tekst beluisterd, krijg je toch kippenvel omdat deze ziekte soms dichterbij lijkt dan ze soms is. En dan mijn ultieme nummer ‘Midnight Radio’, die ik gewoonweg niet uit mijn hoofd krijg. Mikael’s tribute naar de Zweedse radioshow Rockbox, waar hij naar eigen zeggen bijna alle eighties muziek ontdekte, klinkt commerciëler dan we al konden horen. Het AOR-achtige buitenbeentje is een oorwormpje tussen de gepolijste nummers. De afsluiter ‘Rage On The Sea’ begint rustig zoals een lont die een vuur aansteekt. Het begint traag maar plots krijgen we in een lekker uptempo piratenlied. Het is misschien niet zo zot als we die bij de mannen van Alestorm kennen, maar het bevat wel de gedrevenheid. Een gevarieerd en extreem sterk album in dit genre. Ik onthoud vooral de opener ‘Gods Of Disorder’, zijn opvolger ‘Side By Side’ en het mega-oorwormpje ‘Midnight Radio’. Maar zoals weinige bands hun voordoen, zijn de andere nummers één voor één parels die het album tot een extreme hoogte liften. Wat een schande dat ik Crystal Eyes pas na acht albums leer kennen. Ik heb een pak inhaalwerk te doen.

Rocking Klingon (87)

Massacre Records MASCD 1098

Tracklist: 1. Gods Of Disorder 2. Side By Side 3. Extreme Paranoia 4. Starbourne Traveler 5. Corridors Of Time 6. Paradise Powerlord 7. Into The Fire 8. In The Empire Of Saints 9. Midnight Radio 10. Rage On The Sea