Minotaurus: Victims Of The Underworld

Sinds 1994 timmert het Duitse Minotaurus aan een muzikale carrière die zich situeert in de wereld van folk metal. ‘Victims Of The Underworld’ is het zesde full-album van het gezelschap en het klinkt iets meer metal dan het vorige album (‘Insolubilis’ (2016)), maar dat vertaalt zich ook naar het feit dat er minder pure authentieke folk instrumenten worden gebruikt. En daar liggen vooral strubbelingen in de line-up aan de basis die nu uit Reiner Zumkeller en Jürgen Hermann (gitaar), Oliver Klump (vocals), Rouven Zumkeller (drums), Clarissa Hobeck (vocals) en Marcus Finger (bass) bestaat. ‘Victims Of The Underworld’ laat elf nummers horen waar de vocalen van Oliver en Clarissa en het gitaarwerk het meest in het oog springen. En, nee, daar krijgen wij het niet onverdeeld warm van. Slecht of minderwaardig is het allerminst, maar op het puntje van onze stoelen gaan we nu ook weer niet zitten. Het gezelschap opent met het titelnummer. Eerst nog heel aarzelend maar al vlug zorgt een stevige riff voor kracht en tempo. De vocalen van Oliver kunnen er mee door, maar zijn niet spectaculair. ‘Immortality’ gaat op verder en de stem van Clarissa mag hier al eens beter door klinken en die ligt ons beter dan die van Oliver die het leeuwenaandeel van de vocalen krijgt toebedeeld. In ‘Born From Roots’ neemt Clarissa mooi over en meteen stijgt onze waardering voor Minotaurus zonder dat we uitbundig worden. En zo gaat het gezelschap verder zonder echt hoge toppen te scheren. Dieptepunten komen we gelukkig ook niet tegen, maar echt onverdeeld gelukkig zijn we niet. Met andere woorden: we blijven op onze honger zitten. Nergens krijgen we een opzwepend folk metal te horen dat ons wild in het rond doet springen en ons volledig verzoent met de sound van Minotaurus. Het blijft allemaal een beetje te braaf en … zoals eerder gemeld: we verkiezen de vocalen van Clarissa boven die van Oliver – die we zelfs als middelmatig inschatten – en dat gebeurt hier veel te weinig. We vermoeden dan ook dat Minotaurus niet echt veel nieuwe fans zal aantrekken met dit nieuwe album dat naar onze smaak veel te braafjes klinkt indien je een echte metal fan bent, en net iets te krachtig zal klinken voor liefhebbers van folk (rock).

Luc Ghyselen (68)

Limb Music LMP 1911-175

Tracklist: 1. Victims Of The Underworld 2. Immortality 3. Born From Roots 4. Witches Dancing 5. Thor I’m Asking You 6. Barker’s Revenge 7. Wrought Iron 8. Raven’s Fate 9. Demon Of The Forest 10. Hymn For The Nation 11. Never Surrender