Mortem Atra: A Dark Lament

Cyprus en metal, in welke vorm dan ook, zijn twee gegevens die we niet zo snel in een en dezelfde zin gaan gebruiken. Toch moeten we dit doen als we het hebben over Mortem Arta, daar de band in 2011 werd opgestart in Limassol, Cyprus en een mix brengt van doom en melodic death metal. Na een demo in 2011 is dit album dus de feitelijke start voor Mortem Atra. Bij het beluisteren van dit debuut zijn er eigenlijk twee dingen die de aandacht trekken: de vocalen en de keyboards. Die laatsten komen in gelijk welke track op de voorgrond en gaan dan ook menig duel aan met het gitaarwerk. Ze zorgen alvast voor een bepaalde atmosfeer die je niet steeds terug vindt bij bands die een mix brengen van melodic death metal en doom. Tweede opvallend feit zijn de vocalen. Ene Takis Antoniou staat in voor de ruwe en rauw klinkende vocalen en daar is eigenlijk niet zoveel bijzonders aan. Maar soms krijgen die tegenwerk van de vrouwelijke vocalen die je eerder in het opera genre zou situeren en dat, we zijn eerlijk in onze beoordeling, zorgt niet enkel voor extra variatie, maar stijgt ook het vocale gedeelte een aantal tellen (vooral ‘The Puppet’ en ‘Mirror’ vallen zo in positieve zin extra op). Dus moeten we eigenlijk vast stellen dat de vrouwelijke vocalen voor ons part nog veel meer mogen gebruikt worden. Verder blijft de band eigenlijk tussen de uitgetekende lijntjes van het (sub)genre kleuren. Melodie en kracht gaan mooi samen en ondersteunen elkaar waar nodig. Het slepende van doom hoor je mooi terug in de mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers waar melodie het uiteindelijk gemakkelijk haalt van brute kracht en slepend geweld. Enkel met de vocalen van Takis hebben we het soms wat moeilijk daar we sommige interventies niet altijd even geslaagd vinden. Maar, en dat is een waarheid als een koe, over kleuren en smaken valt niet te discussiĆ«ren. Uiteindelijk vinden we ‘A Dark Lament’ best een geslaagd debuut, al zal er toch nog iets meer nodig zijn om voor een internationale doorbraak te zorgen voor Mortem Atra. Tot slot willen we hieraan toevoegen dat dit album een laatste eerbetoon is aan de in 2016 overleden drummer Tasos Bratsos die hier wel nog op alle tracks te horen is.

Luc Ghyselen (74)

Pitch Black Records PBR 064

Tracklist: 1. A Dark Lament Prologue 2. Frozen Illusion 3. The Puppet 4. A Voice 5. Evil Rise 6. Hymn Of Doom 7. In Superstitious Breath 8. Mirror 9. Harmful Obsession 10. Depressed