Valar Morghulis: Fields Of Ashes

Met ‘Fields Of Ashes’ steekt het Italiaanse Valar Morghulis – naar een term uit de boeken van George R.R. Martin (‘A Song Of Ice And Fire’) waar dit zoveel betekent als “iedere man moet sterven” – de zijn neus aan het melodic death metal venster. De band ging begin 2017 van start en na tien maanden van hard werk werd een eerste ep in eigen beheer op de markt gebracht. ‘The Origins’ zorgde voor een aantal concerten als support act in en rond Lombardije. Met ‘Fields Of Ashes’ zet het vijftal – Samantha Rallo (vocals), Luca Mapelli (gitaar, growls), Lorenzo Pagani (gitaar), Roberto Banfi (bass, screams, clean vocals) en Valerio Villa (drums) – een stapje vooruit. Acht nummers vind je op het debuut waaronder ook de drei nummers die eerder op de ep te vinden waren. We krijgen een mooie mix te horen van melodie en kracht die niet vernieuwend is, maar wel zorgt voor mooi opgebouwde songs met tal van wisselingen in tempo en ritme. Door de vrouwelijke cleane vocalen proberen ze toch anders te klinken dan een pak andere bands in het (sub)genre. En dat lukt: Samantha werkt zich uit de naad en zorgt voor krachtige vocalen die mooi worden ondersteund of aangevuld of tegenkanting krijgen van met mannelijke vocalen, screams en growls. Zo zorgt Valar Morghulis voor een mooi visitekaartje die deuren zou moeten openen naar een pak concerten buiten de eigen regio. We gaan niet beweren dat we deze ‘Fields Of Ashes’ het einde vinden, dat allerminst, maar we zijn toch wel benieuwd hoe Valar Morghulis het er tijdens live concerten vanaf brengt. En vooral, ‘Fileds Of Ashes, zal zeker niet misstaan in een collectie met melodic death metal albums.

Luc Ghyselen (78)

Volcano Records / Dark Hammer Legion

Tracklist: 1. Where The Blackfish Dwell 2. A Love And Battle Song 3. Broken Eagle 4. Devil’s Dreams 5. Dreadfort 6. Darvulia 7. Queen Of Hades 8. To The Walls