Electric Litany: Under A Common Sky

De Engelse band Electric Litany werd in 2007 opgericht door Alexandros Miaris (zang, sologitaar, piano en synthesizer). Hij vormde de band samen met Richard Simic (drum, percussie, Kretenzer Luit). Later aangevuld met Duane Petrovich (Bas) en Benjamin Prince (Synthesizer en piano). ‘How To Be A Child And Win The War’ werd uitgebracht in 2010 en sloeg in als een bom. Ook het daarop volgende ‘Enduring Days You Will Overcome’ (2014) en de ep ‘Love’ – met nieuwe bassist Alex Deligannidis – dat in 2016 op de markt werd gebracht kon op heel wat bijval rekenen. Met ‘Under A Common Sky’ blijft Electric Litany verder grenzen aftasten en verleggen binnen het aanbod van melodieuze new wave / synthpop. Een eerder melodieuze opener ‘Azure’, waar een opvallende rustige mix van elektronica, met een zang die zelfs doet denken aan opera invloeden, je tot rust brengt, wordt gevolgd door het toch iets swingende ‘CFU’, waar dan weer de percussie en Zuid-Afrikaanse invloeden komen boven drijven. De band grasduint graag door het aanbod van new wave en synthpop, en ook dat laatste komt meermaals tot uiting. Luister maar naar ‘England’, een samensmelting tussen melodieuze pop muziek met new wave. Het voortdurend schipperen tussen zeemzoetigheid, gedrenkt in badjes van weemoed met de eerder swingende kant van de zaak is voorwaar ook de rode draad doorheen de volledige plaat. ‘Bedroom’ is een rustige song die wordt gevolgd door ‘Refugee (Under A Common Sky)’, waar het tempo weer de hoogte ingaat. Het merendeel is het die bijzonder aanstekelijke instrumentale inbreng die je doet zweven over de dansvloer, maar ook de vocale inbreng doet je terugkeren naar de hoog dagen van het new wave gebeuren, weliswaar met knipogen naar het heden. Want Electric Litany klinkt zeker niet gedateerd, integendeel. Ook al hoor je bij ‘Embark’ duidelijke invloeden van bands als OMD en zijn ook bij afsluiter ‘The World Is Changing While You Sleep’ de invloeden van new wave en synthpop nooit veraf. Op deze laatste hoor je ook een jazzy twist naar boven komen. Deze band kleurt voortdurend buiten de lijntjes en gaat op avontuur door het melodieuze new wave landschap. Dat laatste trekt ons nog het meest over de streep. Met ‘Under A Common Sky’ brengt Electric Litany een fijne melodieuze new wave / synthpop plaat waar swingende songs voortdurend worden gecombineerd met eerder zeemzoetige pareltjes, die je gemoed tot rust brengen. Doordat de band eigenlijk wel grenzen verlegt wat het aanbod van die muziekstijlen betreft, zorgen ze eerder voor een heropleving van het genre binnen een subtiele experimentele omkadering. Daardoor klinkt de band totaal niet als een zoveelste new wave en synthpop opleving, integendeel. En net dat laatste zorgt ervoor dat deze band een bijzonder interessante band is om te ontdekken, als u als doorsnee melodieuze new wave liefhebber houdt van bands die buiten de lijntjes daarvan durven kleuren. Wij gingen dan ook prompt overslag door deze opwindende en weemoedige band die verleden, heden en toekomst perfect met elkaar verbindt op deze knappe plaat.

Erik van Damme (80)

Apollon Records

Tracklist: 1. Azure 2. Cfu 3. Sealight 4. England 5. Bedroom 6. Under A Common Sky (Refugee) 7. The 7th Goodbye’ 8. Embark 9. The World Is Changing While You Sleep