Battle Beast, De Kreun.

Battle Beast, support: Cyhra – 01/12/2019 – De Kreun, Kortrijk.

Toen ze begin 2019 hun vijfde album ‘No More Hollywood Endings’ op de markt gooiden werd er een kleine Europese tour aan gekoppeld en streken ze neer in Biebob, Vosselaar. Nu, een zevental maanden later, volgt het tweede luik van de Europese tour en komen ze naar De Kreun, Kortrijk voor het enige optreden op Belgische bodem. De Kreun is lang niet uitverkocht, zelfs het balkon blijft gesloten, maar ja een koude zondagavond is zeker niet het ideale tijdstip en er was weer van alles te doen dit weekend.

Soit … nu mogen de ervaren rotten van de Zweedse ‘supergroep’ Cyhra voor deze gelegenheid openen. “Supergroep”, zie ik jullie al denken, … welja de band bestaat namelijk uit exen! Neem nu vocalist Joacim “Jake E” Lundberg (ex-Amaranthe), rhythm gitarist Jesper Strömblad (ex-In Flames), de Duitse drummer Alex Landenburg (ex-Annihilator, ex-Axxis) en niet te vergeten de Finse lead guitarist Euge Valovirta (ex-Shinning) en dan weet je dat je zo wie zo kwaliteit voorgeschoteld krijgt. Wegens persoonlijke redenen is Jesper er helaas niet bij maar hij wordt op deze tour vakkundig vervangen door Markus Sunesson (Engel). Bij deze heren staat één ding voorop als ze op een podium staan, het publiek vermaken met een degelijke show en er zelf heel veel plezier aan beleven! We krijgen een leuke set met krachtige gebalde songs uit de twee albums die deze sympathieke heren reeds opnamen, ‘Letters To Myself’ en het nagelnieuwe ‘No Halos In Hell’. De interactie tussen band en fans is geweldig om zien. Het oogt allemaal heel ontspannend maar tegelijk staan ze echt goed te spelen. Er komt zowaar een danspasje aan te pas, neemt Joacim plaats achter het drumstel voor een leuk intermezzo. De melodieuze metal die de heren op ons loslaten is heel genietbaar en nog een stuk energieker dan op plaat. Aangrijpend is het verhaal wanneer Joacim het over zijn broer heeft, die kampend met psychische problemen er voor koos om uit het leven te stappen. Het nummer ‘Battle From Within’ is aan hem opgedragen. Hier hoor je ook wat voor een goeie zanger Joacim is: krachtig, boordevol emotie en loepzuiver! Live is dit een band met heel veel uitstraling en dynamiek, er is plaats voor improvisatie en speelsheid op het podium en zeker weten, ze hebben zieltjes bijgewonnen. … én we zijn verdomd goed opgewarmd voor de hete brok die Battle Beast ons nog zal serveren!!!

Om negen uur gaan de lichten uit en komt de metal machine Battle Beast De Kreun binnen gedenderd! ‘Unbroken’ wordt meteen snoeihard de zaal ingeslingerd en zet de toon voor een lekker avondje vol Finse dans metal! Ambiance troef en De Kreun ontploft meerdere malen op de zotte capriolen van de band. ‘Familiar Hell’ steekt het vuur nog wat meer aan de lont met de verrukkelijke frontvrouw Noora in de hoofdrol. Ten eerste: wat een strot heeft die dame! De ene keer rauw tot op het bot, dan weer heel melodieus maar steeds heel zuiver! Ten tweede: de kracht en energie die uit haar imposante lijf stromen, op en neer springend, steeds het publiek opzwepend, geen seconde staat deze gehoornde dame stil! Dit is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ook de outfit wisselt enkele keren, zo is ze gekleed in een lange jurk bij het enig mooi gezongen ‘I Wish’, terwijl op het heroïsche ‘Raise Your Fists’ een lange mantel en de obligate staf voor dolle taferelen zorgen. Bij het nummer “Eden” is ze gekleed in een blitse jurk en dito blauwe jacket. Er valt dus genoeg te beleven op het podium hetgeen zich vertaald in de vele positiewisselingen van de bandleden, een goeie lichtshow ondersteund door rook en vuurkanonnen. Het geluid is optimaal. Bassist Eero zorgt zoals steeds voor de grappige noot als hij de fans toespreekt. Als drummer Pyry de ‘Disco Invader’ het podium opduwt, is er hilariteit alom! Het is een mobiel platform met lichtgevende elektronische drumpads en de keytar van Janne erop gemonteerd en die moet hij zien te bespelen terwijl Pyry als een gek aan dat ding ligt te sleuren! Wat volgt is leuk voor de band, er worden vijf Gin Tonic aangemaakt door Janne, een toost wordt uitgebracht en met ‘The Hero’ zijn we vertrokken voor een knap staaltje van Janne zijn kunsten op de drumpads waarbij die bij iedere slag in een ander kleur gaan oplichten, zijn broer Joona gaat er zowaar een potje opdrukken bij doen onder lichte druk van Noora welteverstaan! Op de uitnodiging van de band om mee te doen gaan de fans niet echt in, ze aanschouwen de fratsen van de band liever op hun eigen manier, headbangend, horns in the air! Op het nummer ‘Bastard Son of Odin’ gaan ze zowaar aan het high kicken op de stage! Andere hoogtepunten zijn het strakke ‘Black Ninja’, ‘The Golden Horde’ en ‘Out Of Control’ waarbij je oren en ogen tekort komt om het allemaal goed in je op te nemen terwijl de fans luidkeels meezingen en mee dansen! Adembenemend om zien hoe mooi de interactie tussen band en publiek is! Na een korte pauze krijgen we nog drie krakers om de oren geslagen, ‘No More Hollywood Endings’ en de publieksfavorieten ‘King For A Day’ en ‘Beyond The Burning Skies” waarbij het dak er een laatste keer af gaat en dan zit dit geweldige optreden erop. Een orkaan aan positieve energie kwam op ons af en werd gretig door het publiek geabsorbeerd, hier wordt je alleen maar welgezind van! Van wie was dat alweer … “They came, they saw, they conquered us all …”?

Met dan aan Filip Nollet (Alcatraz) en Philip Adelsberger (Nuclear Blast).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.