Mustasch, De Verlichte Geest.

Mustasch, supports: Dynamite, Motorjesus – 30/11/2019 – De Verlichte Geest, Roeselare.

Drie interessante bands die weinig of nooit in België optreden: reden genoeg om op en winterse zaterdagavond richting De Verlichte Geest zich te begeven. Nochtans was het kiezen tussen de cholera en de pest met zoveel interessante affiches dezelfde dag. Dat heeft natuurlijk repercussies voor de bezetting van vele events, maar anderzijds mogen we blij zijn met een dergelijk luxeprobleem. Bij onze zuiderburen is de situatie compleet anders bijvoorbeeld: te weinig venues, te weinig events, te weinig bezoekers … een vicieuze cirkel. Gelukkig was er wel voldoende interesse voor deze affiche, al had er nog wel wat volk bij gemogen. De afwezigen hadden echt wel ongelijk deze keer.

Dynamite opende de debatten met hun versie van sleaze en rock. Wegens falende elektronica, kwam deze reporter te laat voor Dynamite. Dus iets zinnigs erover vertellen zal niet voor deze keer zijn. Ik zou zeggen: “geniet dan maar maximaal van de foto’s”.

Motorjesus was de tweede band van de avond. Deze Noord Duitsers brengen sleaze rock en zijn zwaar beïnvloed door Motörhead, zonder als een kopie van Lemmy & co te klinken. Een tiental nummers passeerden de revue, waaronder één zelfs uit hun debuutalbum uit 2006. Je hoort het goed dat deze ouwe ratten ondertussen alle kneepjes van het vak kennen. Vele nummers komen uit het laatste album, ‘Race To Resurrection’, daterend van 2018. Binnenkort komt hun eerste live album uit, wat hopelijk en goed beeld zal geven van wat deze band voor staat, namelijk aanstekelijke vuile rock ’n roll. Het publiek vond het alvast uitermate entertainend.

Maar de meesten waren natuurlijk gekomen voor de Zweedse dirty rock ’n roll band par excellence: Mustasch. Vanaf het eerste nummer was het prijs. Deze Zweden kunnen er op amper een nummer de ambiance inbrengen. Dat daarbij wat excursies naar de bar bij horen om de stembanden te smeren spreekt blijkbaar voor zich. Deze gasten voelen zich overal thuis. Nodig ze vooral niet bij u thuis uit want uw frigo zou wel eens sneller leeg kunnen zijn dan voorzien. Mustasch is de ideale soundtrack voor een nachtelijk zuippartijtje. Let wel: de nummers zijn van hoog niveau en aanstekelijk als de pest. Voor zij die van Volbeat, Metallica en Rammstein houden, check dan deze gekke Zweden. Je zal er geen spijt van hebben. De nacht bleek te kort, want iedereen had er na de bisnummers graag nog en paar extra bijgekregen, maar het vetste was van de soep wellicht na een lange tournee die hen uiteindelijk ’s anderendaags in Hannover zou doen afsluiten. Mustasch is rock ’n roll erfenis met een toekomst. En die toekomst is een een nieuwe album dat elk moment kan verschijnen en een pak fans in spé die deze band nog gaan ontdekken.

Tekst: Frederik Blieck.

Foto’s: Michel Wieczorek