Molly Hatchet: Battleground

Southern rock fanaten kennen ongetwijfeld Molly Hatchet, een band die in 1971 werd opgestart door gitarist Dave Hlubek. Met de steun van o.a. Ronnie Van Zant (originele zanger van Lynyrd Skynyrd) en Pat Armstrong (een tijdje manager van Lynyrd Skynyrd) werd een eerste full-album in 1978 op de markt gebracht. Meteen de start van een roemrijke carrière die vooral Southern rock liefhebbers bekoorde. Album na album groeide de aanhang van de band in de V.S. en in Duitsland. De line-up wijzigde ondertussen al x-aantal keer, maar steeds opnieuw slaagt Molly Hatchet erin om zijn fans een gedenkwaardig product aan te bieden. Ondertussen telt de discografie van de band veertien full-albums. En ondertussen is deze ‘Battleground’ ook al weer het achtste live-album van de band die tegenwoordig geleid wordt door gitarist Bobby Ingram. De overige leden van de huidige line-up zijn John Galvin (keyboards), Tim Lindsey (bass) , Shawn Beamer (drums) en kersvers vocalist Jimmy Elkins. ‘Battleground’ is een dubbel-album geworden met negentien nummers die live werden opgenomen in Zwitserland, Duitsland en de V.S. Alle “klassiekers” van het gezelschap komen aan bod gaande van ‘Bounty Hunter’ (uit het titelloze debuutalbum van 1978) over ‘Flirtin’ With Disaster’ (het titelnummer van het tweede album uit 1979), het schitterende ‘Fall Of The Peacemakers’ (uit ‘No Guts No Glory’ (1983)) of het machtige gedreven ‘Beatin’ The Odds’ (titelnummer van het album uit 1980). Maar ook ‘Edge Of Sundown’ (origineel van Danny Joe Brown Band – Danny Joe Brown was de originele vocalist van Molly Hatchet) en een mooie versie van ‘Dreams I’ll Never See’ (The Allman Brothers) krijgen we hier te horen, twee nummers die al lang een vast onderdeel vormen in de setlist van Molly Hatchet. Ja, wat kan ik nog meer zeggen? Ik was een fan van de band van toen het eerste album op mijn draaitafel belandde en sindsdien noem ik Molly Hatchet in een adem met Lynyrd Skynyrd, The Allman Brothers, 38 Special en The Outlaws als het op Southern Rock aankomt. Meteen een mooi overzicht, zij het met live opnames, van een lange muzikale carrière en een mooie kennismaking voor de fans die de band nog niet terug live zagen met de nieuwe vocalist. Wanneer mogen we dit gezelschap nog eens verwachten op een Belgisch podium?

Luc Ghyselen (90)

Steamhammer / SPV

Tracklist: CD1: 1. Bounty Hunter 2. Whiskey Man 3. Why Won’t You Take Me Home 4. Son Of The South 5. American Pride 6. Edge Of Sundown 7. Fall Of The Peacemakers 8. Devil’s Canyon 9. One Man’s Pleasure 10. The Creeper 11. In The Darkness Of The Night / CD2: 1. Justice 2. As Heaven Is Forever 3. I’m Gonna Live ‘Til I Die 4. Beatin’ The Odds 5. Jukin’ City 6. Dreams I’ll Never See 7. The Journey 8. Flirtin’ With Disaster