Arkona: Age Of Capricorn

Het Poolse Arkona is een black metal band pur sang, zodat je dit absoluut niet mag verwarren met het Russische Arkona die een mix brengt van black metal en pagan metal en waar Maria “Masha Scream” Arkhipova achter de microfoon staat. Het Poolse Arkona werd in 1993 opgestart en is met deze ‘Age Of Capricorn’ toe aan album nummer zeven. Het viertal – Khorzon (gitaar, samples, vocals), Nechrist (gitaar), Zaala (drums) en Drac (vocals, bass) – zorgt hier voor zes vrij long uitgesponnen black metal tracks die samen goed zijn voor iets meer dan drie kwartier zwartgeblakerd geweld. ‘Stellar Inferno’ mag openen en doet dit aan de hand van een beklijvende en mysterieus klinkende intro met gesproken tekst die meteen een duistere onheilspellende dreiging oproept. Daarna trekt het viertal meteen alle registers open en gaan de poorten van de hel open aan de hand van een stevige sound met blastbeats die je oren teisteren, ondertusen machtige donkere riffs over je heen kappend en rauwe zwartgeblakerde vocalen die het rauwe karakter van de band extra in de verf zetten. We zijn vertrokken voor een intense rit. ‘Alone Among Wolves’ gaat op dit straffe elan verder maar wordt opgesmukt met samples waarin korte stukjes pianoklanken te horen zijn die zo tegenwerkende accentjes plaatsen zodat het geheel misschien nog krachtiger, dreigender en donkerder over komt dan de openingstrack. Het titelnummer bouwt is een intens werkstuk waar een pak donkere kracht van uit gaat en dat aan een stevig tempo over je heen walst. Een paar keer wordt de snelheid gedrukt zodat je even op adem kan komen om daarna weer keihard verder te gaan. Het tempo blijft gemakkelijk overeind tijdens ‘Deathskull Mystherium’ en wordt zelfs nog wat opgevoerd. Kracht en dreiging worden in het duister klinkend geheel verder verwerkt. Na zo’n twee minuten wordt het helse tempo toch stevig terug geschroefd, terwijl de overige ingrediënten intact blijven. ‘Towards The Dark’ krijgt wat extra pigmenten middels subtiel gebruikte samples die nooit de zwartgeblakerde dreigende sound van Arkona domineert, maar hier net extra dreiging en zelfs mysterie aan toe voegt. Tijdens afsluiter komen alle reeds eerder opgesomde ingrediënten nog eens aan bod zodat ‘Grand Manifest Of Death’ dit album op passende wijze afsluit met een laatste track vol duistere dreiging en kracht. Met ‘Age Of Capricorn’ zet het Poolse Arkona zijn dreigende donkere rit doorheen black metal landschap verder en zo mogen de heren nog een aantal albums lang door gaan.

Luc Ghyselen (82)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Stellar Inferno 2. Alone Among Wolves 3. Age Of Capricorn 4. Deathskull Mystherium 5. Towards The Dark 6. Grand Manifest Of Death