Saligia: Vesaevus

Eerlijk is eerlijk: veel hadden we nog niet vernomen van Saligia, een Noors black metal gezelschap uit de buurt van Trondheim dat ons met ‘Vesaevus’ zijn derde full-album aanbiedt. Saligia werd in 2006 opgestart en bestaat tegenwoordig uit drummer V. en vocalist, gitarist en bassist Ahzari. ‘Vesaevus’ telt zeven nummers die afklokken na iets meer dan twee├źnveertig minuten en je een intense en beklijvende rit bezorgen doorheen de duistere en dreigende wereld die de heren weten te scheppen. Voeg daar dan ook nog teksten over occultisme bij en je begrijpt dat je hier niet echt veel zonneschijn moet gaan verwachten. ‘Ashes’ mag openen en doet dit aan de hand van beklijvende orgelklanken die een bepaalde sfeer van duisternis opwekken vooraleer rauwe vocalen en stevige drums invallen die ene langzaam tempo opleggen. Maar dan wel een tempo waar kracht, duisternis en dreiging vanaf druipt. Het tempo wordt later stevig opgeschroefd en daarmee zetten ze eigenlijk de toon voor de rest van het album: stevig, krachtig, energiek en gedreven in een duistere omgeving. Vernieuwend is het allerminst wat Saligia op de wereld loslaat, maar liefhebbers van black metal zullen ongetwijfeld met beide beide voeten vooruit meestappen in het verhaal. De heren houden het gedurende het volledig album spannend met veel ritme en tempo wisselingen en hier en daar wat orgel en of pianoklanken. Zo eindigt het album ook met rustgevende pianoklanken en toch mysterieus dreigende orgeltonen. We gaan Saligia nog niet in een ademstoot vernoemen met bijvoorbeeld Gaahls Wyrd of Mayhem, maar een plaats net onder deze toppers in het (sub)genre moet naar onze mening wel mogelijk zijn voor Saligia. Of dit met deze ‘Vesaevus’ al moet lukken, laten we nog even in het midden, al zijn wij van MUSIKA klaar om de sprong te wagen met deze band.

Luc Ghyselen (78)

Van Records

Tracklist: 1. Ashes 2. Malach Ahzari 3. Poison Wine 4. The Feather Of Ma’at 5. Draining The Well 6. A Nuisance 7. Vesaevus