Cyhra: No Halos In Hell

Toen Jake E, voormalig zanger van Amaranthe, in 2017 zijn band verliet, richtte hij samen met gitarist Jesper Strömblad de Zweedse metalband Cyhra op. De line-up bestaat verder uit gitarist Euge Valovirta en drummer Alex Landenburg, die sinds april 2019 ook bij Kamelot actief is. Kort na hun start bracht de band al een eerste album ‘Letters To Myself’ uit. We mogen met de opvolger ‘No Halos In Hell’ een album verwachten dat verder gaat waar zijn voorganger stopte: stevig en vrij dynamisch, niet zomaar in één genre vast te pinnen met veel melodie. Dat uit zich meteen in de opener ‘Out Of My Life’, die veel kracht en energie uitstraalt maar tevens gedoseerd is. De cleane vocalen zijn erg goed en het ontbreken van grunts is een positief punt. Het titelnummer ‘No Halos In Hell‘ is iets minder energiek, maar melodieuzer en bezit een krachtige melancholische lang uitgestreken vocale lijn. Ook hier is opnieuw sterk gitaarwerk te bespeuren. In het midtempo ‘Battle From Within’ merken we Jake E’s groei als tekstschrijver. Het nummer gaat over de zelfmoord van zijn broer. Een zelfzekere vocalist weet zich in in de kijker te zingen in het vlotte midtempo ‘I Am The One’. De fris klinkende gitaarsolo op het einde van dit radio-waardige nummer weet die trend nog te verlengen. Benieuwd of ze dit nummer ook live brengen. Op eenzelfde tempo gaat ook Bye Bye Forever verder, met oog voor melodie en ritme. Op het einde krijgen we nog een verrassend akoestisch gitaar intermezzo, dat Spaans aanvoelt. ‘Dreams Gone Wrong’ begint als een ballad, maar ontploft in een uptempo meezinger. Probeer de melodie maar eens uit je hoofd te krijgen, die melodie nestelt zich tussen je oren voor een lange tijd. Met ‘Lost In Time’ vinden we echter wel een ballad terug, waar een piano een erg overtuigende vocale lijn probeert bij te houden. Telkens Jake E vocaal weet uit te halen, is het puur genieten. Hij werkte voor dit nummer samen met de Amerikaanse songwriter/toetsenist Mark Mangold, gekend van zijn werk bij Michael Bolton en Cher. Terug ter orde met ‘Kings Tonight’, dat dankzij een dubbele basdrum stevig doorgaat. Ook ‘I Had Your Back’ kent het klappen van de zweep, al is die een stuk progressiever. De dualiteit, van een sprankelend keyboard die de agressieve gitaarriffs tekeer gaat, is knap. Het tempo valt plots naar de helft, waardoor de keys duidelijk de bovenhand halen. Echter, een scheurend gitaarspel laat de bal terug naar de andere kant rollen. Jake slaagt er naar het einde toe de beide partijen terug te verzoenen. Zwaar en geladen met een sperwerk aan drum mokerslagen, met snedig snarenverweer van Euge Valovirta en Jesper Strömblad, dat is hoe we best ‘Blood Brothers’ omschrijven. Een lekker stukje agressieve speedmetal in het begin van ‘Hit Me’ wordt gebroken door de vocale intrede in het nummer, dat samen met keyboard het nummer een stuk opentrekt. De agressiviteit hervat in het refrein door de gitaren, maar dankzij de stukken ertussen werd een relatieve rust ingebouwd. Echter naar het einde toe gaan alle registers open en moet iedereen eraan geloven. Een erg goed nummer! ‘Man Of Eternal Rain‘ bevat een dubbel ritmepatroon. Het is enerzijds melodieus en anderzijds progressief met agressieve stukken. Veel variatie dus en dat werkt op het gemoed. Deze afsluiter bevat nagenoeg alles wat we in het album terugvinden: snelheid, agressiviteit, ingetogen momenten, passie en gedrevenheid maar vooral veel vakwerk, zowel van de uitmuntende vocalist, de solerende gitarist als van de ultra snelle drummer. Deze tweede passage van Cyhra is gewoonweg schitterend te noemen. Enerzijds geen verrassing, gezien de achtergrond van de muzikanten, maar elke match moet natuurlijk gespeeld worden voor men die kan beoordelen. Nog even vertellen dat Jake E de nummers schreef en meehielp met Jacob Hansen aan de productie van dit album. Hier enkel positieve opmerkingen, het is uitkijken waar we de heren eens live aan het werk kunnen zien.

Rocking Klingon (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Out Of My Life 2. No Halos In Hell 3. Battle From Within 4. I Am The One 5. Bye Bye Forever 6. Dreams Gone Wrong 7. Lost In Time 8. Kings Tonight 9. I Had Your Back 10. Blood Brothers 11. Hit Me 12. Man Of Eternal Rain