Blind Guardian Twilight Orchestra: Legacy Of The Dark Lands

‘Legacy Of The Dark Lands’ is een project waar componist, gitarist André Olbrich al aan werkt sinds hij muziek schreef voor het Blind Guardian album ‘Nightfall In Middle-Earth’ uit 1998 en waar de boeken van JRR Tolkien als inspiratiebron dienden. Hij had immers nummers over die niet volledig pasten in het verhaal van Blind Guardian maar hij wilde die ook niet gaan weg werpen. Zo ontstond het idee om een classical orchestral rock album te gaan maken. Blind Guardian vocalist Hansi Kürsch werd zijn “partner in crime”. Hansi is immers een enorme fan van fantasy lectuur en zo werd contact opgenomen met de Duitse fantasy auteur Marcus Heitz. Die was zelf fan van Blind Guardian en zag het zitten om een boek te schrijven waar de muziek van André perfect zou kunnen bij aansluiten. ‘Die Dunklen Lande’ werd een feit. Het Philharmonic Orchestra van Praag, dat al heel wat ervaring heeft in het brengen van soundtracks bleek de volgende logische stap in het verhaal. Daar André componeert zonder echt klassiek geschoold te zijn – hij is een echte metalhead en wil dan ook drums compenseren met veel percussie en moeten strijkers helse snelle passages kunnen brengen die de gitaarlijnen moeten kunnen compenseren – werkte hij samen met Mathias Ulmer voor de partituren en kwam ook de dirigent zijn zegje doen. Maar alles klikte uiteindelijk heel mooi in elkaar en uiteindelijk krijg je schitterende classical orchestral rock muziek te horen die een massa aan bombast bevat. Het album zelf wordt opgebouwd aan de hand van stukken muziek die worden afgewisseld met korte verhalende stukjes die ingesproken werden door een aantal meester vertellers. Hansi Kursch is de man die je als vocalist bezig hoort tijdens de muzikale stukken. Hij bezorgt ons keer op keer stevige rillingen daar hij verschillende personages moet brengen en dus van bijna fluisterend, over mooi en clean tot heel krachtig uit de hoek moet komen. En telkens slaagt hij daarin met grootste onderscheiding. Als liefhebber van Blind Guardian, fantasy verhalen, goede vocalen en schitterende bombastische symphonische muziek, kan je niet anders dan deze ‘Leagcy Of The Dark Lands’ van Blind Guardian Twilight Orchestra aan je collectie toe te voegen. Samen met het boek van Marcus Heitz ben je dan meteen uren zoet. Daarmee wil ik niet zeggen dat je het boek of het album niet alleen kan aankopen – je zal ook al een tijdlang plezier beleven – maar samen is dit een machtig geheel en een mooie extra parel op de kroon van de Blind Guardian tandem André Olbrich / Hansi Kürsch. Nu nog een filmversie? Of gaan de heren eerder voor een live uitvoering van dit meesterwerk?

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. 1618 Ouverture 2. The Gathering 3. War Feeds War 4. Comets And Prophecies 5. Dark Cloud’s Rising 6. The Ritual 7. In The Underworld 8. A Secret Society 9. The Great Ordeal 10. Bez 11. In The Red Dwarf’s Tower 12. Into The Battle 13. Treason 14. Between The Realms 15. Point Of No Return 16. The White Horseman 17. Nephilim 18. Trial And Coronation 19. Harvester Of Souls 20. Conquest Is Over 21. This Storm 22. The Great Assault 23. Beyond The Wall 24. A New Beginning