IzenGard: Angel Heart

Voor liefhebbers van classic rock vermengd met symphonic rock valt er heel wat te genieten van ‘Angel Heart’, het debuutalbum van het Britse IzenGard. De kern van IzenGard bestaat uit Ian Ainsworth (vocals), Den Tietze (gitaar) en Alison Tietze (keyboards, backing vocals). Op dit album wordt het drietal aangevuld met drummer Neil Ogden en Paul Hume. Die laatste hoor je als bassist en backing vocalist en wordt ook vermeld als producer. Live vallen die twee weg en worden tegenwoordig vervangen door Russ Vaughan (bass, backing vocals) en Gary Reece (drums, backing vocals). De sound van IzenGard is heel traditioneel te noemen, heel melodieus en best wel knap rockend tijdens de steviger momenten, maar ook heel ingetogen en kalm als de muziek rustig verder kabbelt. Dan begrijp je het al: bass en drums zorgen voor het heel solide, maar best wel stevige fundament. Daar worden riffs opgebouwd en magen ook knappe toetsenpartijen aan toe gevoegd worden. Melodieuze gitaarsolo’s en mooi opgebouwde solo’s op keyboards vervolledigen het muzikale aspect. Enkel het stem timbre van Ian is niet volledig “my cup of tea”. Slecht klinken de vocalen bijlange niet, maar het is toch even wennen. Misschien missen die net de nodige kracht om IzenGard naar een nog hoger niveau te tillen. Al kan je dat natuurlijk zien als muggenzifterij, want voor de rest is er in feite weinig aan te merken op deze ‘Angel Heart’. We horen knap opgebouwde nummers die stevig en krachtig rocken en het gitaarwerk is bij momenten subliem. Toch denken we dat het moeilijk wordt voor IzenGard om een groot publiek te bereiken daar geen van de songs er echt bovenuit steekt. Wel moeten we eerlijkheidshalve toegeven dat het niveau constant vrij hoog gehouden wordt. En dat is dan natuurlijk wel weer een groot pluspunt. Ben je liefhebber van classic rock en mag er daar een scheut symphonic rock bij komen? Check dan honderd procent zeker weten deze ‘Angel Heart’ van IzenGard. Je zal niet ontgoocheld worden.

Luc Ghyselen (82)

Massacre Records MASDP 1083

Tracklist: 1. Demon Of The Night 2. Heaven’s Bleeding 3. Loki 4. Dances With Dragons 5. Love Never Dies 6. She Comes Alive 7. Love Me 8. The Passage 9. Angel Heart