Slayer: The Repentless Killogy

Wat moeten we je nog vertellen over Slayer dat je niet weet? Misschien nog heel even een heel stukje geschiedenis voor de liefhebbers die Slayer pas onlangs hebben ontdekt. Slayer ging in 1981 van start met Kerry King (gitaar), Jeff Hanneman (gitaar), Tom Araya (bass, vocals) en Dave Lombardo (drums). Een eerste full-album, ‘Show No Mercy’ (1983), sloeg in als een bom en Slayer werd meteen, terecht genoemd als een van de “Big Four” van thrash metal met ook nog Metallica, Megadeth en Anthrax. Wat daarna volgde was het ene succes na het andere. Dave Lombardo verliet de band in 1992 en werd vervangen door Paul Bostaph, maar ook Jon Dette en Tony Scaglione waren een tijdje actief achter de ezelsvellen. Jeff Hanneman ruilde in 2013 het echte leven voor het eeuwige en werd vervangen Gary Holt, al zijn ook Pat O’Brien en Phil Demmel korte tijd actief geweest in Slayer als snarenplukker. De discografie van Slayer telt o.a. twaalf full-albums. Maar vorig jaar kondigde de band zijn afscheid aan. En deze ‘The Repentless Killogy’ is een mooie live registratie van het viertal, dat ook op blu ray / dvd op de markt komt. Eenentwintig nummers worden aan een hels tempo op je afgevuurd, terwijl het publiek massaal uit de bol gaat. Ik zie het meteen zo ver me: een headbangende meute die nu en dan om wordt gevormd tot een moshende bende, krijsende stemmen die tussen elk nummer opnieuw roepen en schreeuwen om meer en vier mannen op het podium die het beste van zichzelf geven en zich in zweet werken. Zo hebben we Slayer altijd gekend en zo zo zullen we ons Slayer herinneren als het kwartet die afscheidstournee niet eeuwig lang rekt (‘Scorpions’ is daar een voorbeeld van). Nee, geef ons maar de korte pijn: een afscheidstournee in stijl zodat we telkens opnieuw mooie herinneringen kunnen ophalen als de naam Slayer valt. Met deze ‘The Repentless Killogy’ krijg je oud en nieuwer werk samengebundeld en verveel jeje geen seconde. Zeker als je fan bent van de band, of van thrash metal in het algemeen, moet je dit in je bezit hebben. I rest my case en dank Slayer voor een heel pak overheerlijke momenten.

Luc Ghyselen (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Delusions Of Saviour 2. Repentless 3. The Antichrist 4. Disciple 5. Postmortem 6. Hate Worldwide 7. War Ensemble 8. When The Stillness Comes 9. You Against You 10. Mandatory Suicide 11. Hallowed Point 12. Dead Skin Mask 13. Born Of Fire 14. Cast The First Stone 15. Bloodline 16. Seasons In The Abyss 17. Hell Awaits 18. South Of Heaven 19. Raining Blood 20. Chemical Warfare 21. Angel Of Death