Svart1: Monotono

De Italiaanse kunstenaar en meester van donkere ambient, zoals hij vaak wordt omgeschreven, Svart1 brengt met ‘Monotono’ een zeer filmische plaat uit. Boordevol vreemde geluiden en klanken, die je in een diepe trance doen belanden. De man is een meester in donkere gedachten oproepen, door zijn muziek zo intens te laten klinken dat je, eens binnengestapt, terecht komt in een sombere wereld waar dreigende geluiden niet oorverdovend je hersenpan binnen dringen, maar op een haast intieme wijze je wel tot waanzin drijven. “Als beeldend kunstenaar onderzoekt Svart1 meditaties die ons begrip van tijd, seksisme, geheugen en nachtmerries onderzoeken.”, lezen we in een biografie. Het zorgde in het verleden voor bevreemdend aanvoelende platen, waarbij de aanhoorder wordt geconfronteerd met zijn eigen nietigheid en demonen uit zijn verleden strak in de ogen kijkt. Svart1 spreekt ook nu weer het onderbewust zijn van de mens aan. Je moet dus heel diep graven in je ziel, om mee te zijn met het op het eerste gehoor redelijke monotone geluid dat hij produceert. Oorverdovend is er niet bij, maar vaak voelt de waanzin vanuit zijn muziek aan als een mokerslag in het gezicht die dan weer aanvoelt als een botte bijl die door je hersenpan klieft. Een zeer vreemde gewaarwording. Want geluidsnormen worden dus zeker niet overschreden. En dat is net de grote sterkte van deze artiest, hij is een ware illusionist met klanken. Een magiĆ«r die door verdovende donkere ambient door je strot te rammen, je confronteert met jouw meest duistere gedachten, zelfs deze die je diep in jezelf hebt verborgen gehouden voor de buitenwereld. Er komt zelfs een zekere agressie naar boven als we ons gewillig laten meevoeren naar de duistere wereld van ‘Monotono’. Ook dat laatste is gezien de intieme sfeer van deze plaat opmerkelijk. Daarom is het aan te raden deze plaat in zijn geheel te beluisteren en bekijken. Het voelt aan als een donkere therapie, die je bedwelmt en uiteindelijk tot een diepe gemoedsrust brengt eens je die demonen hebt bestreden. Echter moet je doorheen die duisternis in je hoofd durven kijken, en de confrontatie daarmee gewillig aangaan. Wat wij ook hebben gedaan. Nog opvallend, de tracklist bevat geen titels. Wat nog maar eens het doel bewijst van deze plaat. Namelijk de therapeutische inwerking van ‘Monotono’ die te vergelijken is met een meditatieve sessie waarbij je naar een andere dimensie wordt doorverwezen, letterlijk van de buitenwereld afgesloten. Dus verstand op nul, ogen sluiten, koptelefoon op het hoofd en de muziek letterlijk op jou laten inwerken. Onder die ene voorwaarde dat je de trip en confrontatie met uw eigen innerlijk donker onderbewustzijn durft aangaan. Wij hebben het gedaan, en voelden naderhand een gemoedsrust over onze neerdalen die we al lang niet meer hadden gevoelt. Succes gegarandeerd.

Erik van Damme (85)

Mask Of The Slave

Tracklist: 1. 1 2. 2 3. 3 4. 4 5. 5 6. 6 7. 7 8. 8 9. 9