Stormwarrior: Norsemen

Liefhebbers van uiterst aanstekelijke power metal / speed metal kennen ongetwijfeld het Duitse Stormwarrior, een band die reeds sinds 1998 aan een muzikale carrière timmert. En alhoewel elk album van de heren met goede kritieken wordt overladen, is de band niet zo bekend op de bureau’s van MUSIKA. Met deze ‘Norsemen’ probeert Stormwarrior daar verandering in te brengen. ‘Norsemen’ is het zesde full-album van het gezelschap dat al een pak wisselingen in de line-up achter de rug heeft. Ook nu weer neemt Stormwarrior een nieuwe start wat betreft de line-up die tegenwoordig bestaat uit Lars Ramcke (vocals, gitaar), Björn Daigger (gitaar), Yenz Arnsted (bass, vocals) en Falko Grau (drums, vocals). ‘Norsemen’ telt negen uiterst aanstekelijke power metal / speed metal songs die uitnodigen om te headbangen, je luchtgitaar te geselen en mee te brullen. Na de instrumentale epische intro ‘To The Shores Where We Belong’ barst het feestje los. Track na track wordt je meegesleurd met denderende drumpatronen, stevige basslijnen, krachtige riffs en vingervlugge melodieuze gitaarsolo’s. En toch klikt Stormwarrior niet volledig. Het vocale aspect, weet je wel. Dit is absoluut niet slecht, maar, naar ons gevoel, toch te braaf om ons echt te overtuigen, en om Stormwarrior hoger in te schatten. We vinden dat die kracht mist om ons volledig over de streep te trekken. Vooral ook omdat de heren er voor kiezen om op tekstueel vlak het leven van de Viking krijgers te beschrijven. Dat vraagt, naar onze bescheiden mening, om brute kracht. Toch betekent dit niet dat we Stormwarrior absoluut niet weten te pruimen. Nee, daarvoor zijn de nummers te goed opgebouwd en zijn we wel degelijk onder de indruk van het flitsende gitaarwerk en de daverende drums. Indien je wel valt voor het stem timbre van Lars, mag je gerust een aantal punten bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (78)

Massacre Records MASDP 1059

Tracklist: 1. To The Shores Where We Belong 2. Norsemen (We Are) 3. Storm Of The North 4. Freeborn 5. Odin’s Fire 6. Sword Dane 7. Blade On Blade 8. Shield Wall 9. Sword Of Valhalla