Chur: Four-Faced

Chur is een project van ene Yevhen Kucherov, een multi-instrumentalist en vocalist uit Oekraïne die onder de naam Chur folk metal aflevert. Met ‘Four-Faced’ is de man niet aan zijn proefstuk toe, want eerder zorgde hij reeds voor een demo, drie full-albums en een ep. Die gingen allemaal onopgemerkt aan MUSIKA voorbij. Gelukkig kunnen we nu wel kennis maken met zijn visie op folk metal. Chur zorgt voor een mooie mix van pure folk stukken en meer naar metal neigende stukken die een mooie samensmelting vormen. Enkel het vocale aspect kan naar onze bescheiden mening beter. Dat betekent echter niet dat de man niet kan zingen, enkel dat we daar toch op iets beter hadden gehoopt. Muzikaal is dit echter echt ons ding en zitten we te smullen van de elf tracks op dit schijfje. De ene keer stevig opruiend of opzwepend, een andere keer eerder rustiger tot zelfs ingetogen. Een pak authentieke instrumenten worden gebruikt naast de traditionele metal instrumenten (bass, drums en gitaar). Op tekstueel vlak haalt Chur inspiratie uit de oude geschiedenis en pagan mythologie. Zo ontstaat een mooie combinatie die eigenlijk perfect werkt als je het stem timbre van Yevhen graag hoort. Dat doen wij net iets minder en daarom zullen we deze ‘Four-Faced’ maar voorzichtig aanraden. Alhoewel ook een pak liefhebbers van pure traditionele folk muziek zullen hier raad mee weten. Wel willen we nog meegeven dat Chur ook de naam is van oude Slavische God die de beschermer was van grenzen en eigendommen.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Goddess 2. Four-Faced 3. Дике поле (Wild Steppe) 4. Paradise 5. Tyra 6. Dancer 7. Битва під Конотопом (Battle Of Konotop) 8. River 9. Freedom 10. Outro: Степова спека (Steppe Hot) 11. Фломастерні брови (Marker Eyebrows)