Horrizon: World Of Pain

Met ‘World Of Pain’ is het Duitse melodic death metal gezelschap Horrizon aan album nummer drie toegekomen sinds de opstart in 2005. Het heeft wat voeten in de aarde gekost om het album af te ronden daar men reeds sinds 2015, kort na het tweede album, ‘Dwelling Within’, van start ging met heet schrijven van nummers. Maar een aantal wijzigingen in de line-up en persoonlijke problemen bij het schrijvers duo (vocalist Martin Gerloff en gitarist Peter Gedert) zorgden steeds opnieuw voor uitstel. Maar uitstel is uiteindelijk geen afstel geworden. ‘Woirld Of Pain’ laat een volwassen band horen die weet waar ze naartoe willen. Het album telt elf knap opgebouwde nummers die liefhebbers van het genre zeker zullen weten te appreciëren. Een paar mooie accenten zorgt er oor dat je geboeid blijft vanaf de eerste tonen van opener ‘Once In A While’ tot de laatste klanken van ‘Endless Pain’. Ook het feit dat er een paar rustiger passages langskomen tussen het melodieus beukend geweld en het gebruik van cleane vocals (een paar keer, en dat mag naar onze bescheiden mening nog iets meer gebruikt worden) zorgen voor extra aandachtspunten. Spectaculair of vernieuwend is het allemaal niet, maar het zorgt wel voor een boeiend eindresultaat. Fans van Mors Principium Est mogen speciale aandacht schenken aan ‘Reborn’ waar gitarist Andy Gillion voor de gitaarsolo zorgt. We vinden Horrizon absoluut niet terug bij de absolute toppers uit het (sub)genre – ik denk aan Arch Enemy, Dark Tranquility, At The Gates, In Flames, … –, maar een stevige middenmoter is het wel.

Luc Ghyselen (78)

Massacre Records MASCD 1103

Tracklist: 1. Once In A While 2. Sentenced To Death 3. Where Am I? 4. World Of Pain 5. Haunted By The Past 6. Ancient Wisdom 7. Dying God 8. Lost 9. Why? 10. Reborn 11. Endless Rain