Great Pacific Orchestra: Fragile Things

Great Pacific Orchestra is een Finse progrock band die met ‘Fragile Things’ zijn debuutalbum op de muziekwereld los laat. En het is een leuke plaat geworden die zeer goed en aangenaam in het oor klinkt. Geen typische prog met soms ellenlange en bombastische keyboards of lange gitaarsolo’s, maar korte tot middellange goede, soms wat poppy nummers wat zeker niet als negatief mag beschouwd worden maar eerder als zeer toegankelijke muziek. Door de leuke, prima nummers, het uitstekende vakmanschap van alle muzikanten, en de ietwat speciale (hese) maar zeer goede stem van zanger Janne Siekkinen zullen liefhebbers van diverse genres dit album best kunnen smaken: het is gewoon een goed en leuk album. Bij wijlen best stevig zonder echte metal te worden (light versie van Tool of Soen), dan weer erg melodieus zonder melig te zijn en in een schitterende productie. Deze band klinkt alsof ze al jaren bestaan en alsof ‘Fragile Things’ hun zoveelste (goede) plaat is. En dat is best een aardig compliment voor een debuutalbum. In de verte doet deze band wat aan Jadis denken, een band die elke progfan wel kent. Deze cd zal door mij veel gedraaid worden dankzij de luchtige, aangename, vrolijke prog die zeer goed gebracht wordt en je wordt er vrolijk en ontspannen van. En toch, hoe meer je er naar luistert, hoe meer nieuwe elementen je ontdekt. Dat is wat de genialiteit van dit album is: aanvankelijk klinkt het wat eenvoudig maar de nummers en hun muziek zitten steengoed in elkaar. Best een aangename binnenkomer. Oh ja … er staan alleen maar goede nummers op deze Fragile Things’.

Bart Verlinde (85)

Inverse Records

Tracklist: 1. Way Back Home 2. Jezebel 3. Solitude 4. Sever The Ties 5. … And She Said 6. Time Is A Window 7. Still Awake 8. Fragile Things