Nova: Veniamo Dal Cielo

‘Veniamo Dal Cielo’ is het derde full-album van Nova. “Van Wie?”, hoor ik je al vragen. Wel, eerlijk gezegd hadden ook wij, van MUSIKA, nog niet eerder van dit Italiaanse black metal gezelschap gehoord. Na wat opzoekingswerk, ontdekten we dat Nova in 2003 werd opgestart. In 2007 werd een titelloze demo gemaakt en in 2011 was er een met ‘Victa Iacet Virtus’ een tweede demo. Beide demo’s werden niet op de markt gebracht, zodat het eerste echt teken van leven, op gebied van release althans, er kwam in 2014 met ‘Il Ritorno’. ‘Soli Contro Il Mondo’ (2017) was het tweede wapenfeit en nu is er dus deze ‘Veniamo Dal Cielo’, een negen tracks tellend schijfje die een stevige en krachtige mix laat horen van black metal en pagan. Vernieuwend is het geheel allerminst. Indrukwekkend is het afgeleverde materiaal ook niet te noemen, maar slecht of minderwaardig is het zeker niet. De heren blijven eigenlijk mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre kleuren. In zo’n vijfendertig minuten schetsen de heren hun muzikale wereld waar de nadruk ligt op duister en dreigend black metal geweld dat ze wat inkleuren met duivels paganisme. Zodoende verkrijg je een vrij koude black metal groove met rauwe vocalen waar wij zo goed als niets van hebben begrepen, maar die ons wel voldoende aangrijpt om overstag te gaan. Niet elk nummer vinden we even geslaagd, maar dat we nergens op de “skip”-toets hebben gedrukt terwijl we dit werkstuk aan het beluisteren waren, bewijst het feit dat we wel degelijk hebben genoten. Echte miskleunen ontdekten we niet, echte uitschieters al evenmin. En als je ons toch naar ons favoriete nummer vraagt kiezen we waarschijnlijk voor het mooi opgebouwde ‘Noi mai Vinti’, dat met zijn duurtijd van bijna zes minuten ook met voorsprong het langste nummers is op dit album. Ook ‘la Guerra delle Ombre’ verdient een vermelding al is het maar om de beklijvende tribale drumpatronen. Absolute top is Nova dus duidelijk niet, maar een miskoop, zeker indien je van een mix van pagan en black metal houdt, is deze ‘Veniamo Dal Cielo’ ook allerminst.

Luc Ghyselen (78)

Aeternitas Tenebrarum Musicae Fundamentum (ATMF)

Tracklist: 1. Durezza e Ascetismo 2. Veniamo dal Cielo 3. In Lotta Elevata 4. Fregata Covadonga 5. Noi mai Vinti 6. La Guerra delle Ombre 7. Crudele Alba 8. Dio Del Ghiaccio e Del Lampo 9. Trovare Chiuso