The Fluffy Jackets Feat. Manny Charlton: Something From Nothing

The Fluffy Jackets is een Britse blues rock band die ook niet vies is van een stevige scheut country. Dat bewijzen ze alvast op dit nieuwe album die werd opgenomen met gitarist Manny Charlton (Nazareth) als extra gitarist. Het negen tracks tellend album opent met ‘Better Place’, een tribute song voor Glen Campbell. Grootste blikvanger in het nummer zijn de mooie vocalen van gastzangeres Alison Cooper. Ook ‘Give Me Something’ slaat de country (rock) weg in. Dit keer zorgt het geluid van de dobro (Manny Charlton) daar voor. Leuk, maar eigenlijk ook niet veel meer dan dat. We blijven het in de country wereld zoeken met de ballade ‘Everything Must Change’, een nummer dat ons weinig of niet doet. Een versie van ‘John The Revelator’ doet ons eindelijk wat opveren en bewijst ook het etiket blues rock dat de band op gekleefd krijgt. Nog iets meer energie krijgen we tijdens ‘Welcome To The Shoot-Them-Up’ al kan je dit nog steeds geen bruisende blues rock noemen. ‘Tongues Wag’ is een stap in de goede richting dankzij het werk op slide gitaar. Maar echt beklijvend of energiek wordt het niet, ook al omdat de compositie op zich maar heel gewoontjes is en de tekst ondermaats. Het tempo gaat er weer volledig uit voor ‘Wrong Before’, dat gewoon rustig verder kabbelt en eerder een nummer is dat een paar vrienden voor wat extra vrienden net voor het slapen gaan spelen na een avondje doorzakken. Met andere woorden: het doet ons niks. We worden even opgeschrikt door het gedreven en toch iets van energie uitstralende ‘Heaven Only Knows’ dat een mix is van blues, rock en wat country invloeden. Een versie van ’44 Blues’ mag aflsuiten en opnieuw blijven we op onze honger zitten. Het mag duidelijk zijn dat extra aandachtstrekkers – de “grote namen” als Manny Charlton, Alison Cooper en Neil Murray (bass als gast) – hier geen extra peper in de reet hebben gebracht. Uiteindelijk vinden we twee op negen (‘Better Place’ en ‘John The Revelator’) veel te zwak om van een geslaagd werkstuk te spreken. Kan Het een volgende keer (veel) beter heren van The Fluffy Jackets?

Luc Ghyselen (50)

Cargo Records UK

Tracklist: 1. Better Place 2. Give Me Something 3. Everything Must Change 4. John The Revelator 5. Welcome To The Shoot-Them-Up 6. Tongues Wag 7. Wrong Before 8. Heaven Only Knows 9. 44 blues