Salem UK: Win Lose Or Draw

Salem UK werd in 1980 opgestart na de split van Ethel The Frog. In volle NWOBHM-tijd ging de band door het leven als Salem. Na wat demo’s en een single stierf de band eigenlijk, net als zovele anderen, een ietwat stille dood. In 2010 was er de opstart onder de naam Salem UK om niet te verwarren met een band uit Israël met de naam Salem en om niet te verwarren met een Britse thrash metal band met de naam Salem. Rond die periode werd ook een compilatie op de markt gebracht met het “oudere” heavy metal werk. Tegenwoordig krijg je van Salem UK een mix van hard rock en heavy metal die niet onaardig in de oren klinkt, zonder dat de heren echt spectaculair uit de hoek komen. Dit is op deze ‘Win Lose Or Draw’ niet anders. ‘Win Lose Or Draw’ is ondertussen wel het vierde full-album van de band sinds de heropstart. ‘The Wraith’ en ‘Betrayed’ zijn niet onaardig, rocken stevig weg, maar missen toch wat kracht. Vooral op vocaal gebied blijven we wat op onze honger zitten. Gelukkig maakt het knappe gitaarspel heel veel goed. ‘Blind’ is een zeemzoete ballade geworden die we, als we heel eerlijk zijn, liever niet hadden gehoord. ‘Win Lose Or Draw’ en ‘Souls Of Evermore’ zijn opnieuw rockende nummers geworden die leuk klinken, maar eigenlijk ook niet veel meer dan dat. Next up is ‘Circumstances Change’: nog een zeemzoete ballade die net iets krachtiger klinkt dan ‘Blind’, maar in onze woordenboek ook als “skippen die handel” vermeld wordt. ‘Sentinel’ opent wat oubollig, maar raakt uiteindelijk onder stoom. Niet slecht, maar opnieuw knappen we af op de vocale bijdrage die duidelijk kracht mist. Opnieuw zorgt het gitaarwerk voor een opsteker. Liefhebbers van melodic hard rock zullen blij zijn met ‘Victorius’ waar andermaal het gitaarwerk ons over de streep trekt terwijl het mee zingbaar refreintje ons wat oubollig in de oren klinkt. ‘Censored’ klinkt ons dan weer een stuk beter, krachtiger en energieker alvorens de band met ‘Queen Serene’ ons een derde zeemzoete ballade brengt. Sorry maar daar krijgen we het nu eens niet warm van. Zeven op tien tracks is natuurlijk niet slecht, maar we missen ook nog wat vocale kracht, zodat we niet echt wild worden van deze nieuwe van Salem UK. We kunnen ons natuurlijk vergissen, maar echt veel deining zal dit album niet te weeg brengen.

Luc Ghyselen (65)

Dissonance Productions

Tracklist: 1. The Wraith 2. Betrayed 3. Circumstances Change 4. Win Lose Or Draw 5. Souls Of Evermore 6. Blind 7. Sentinel 8. Victorius 9. Censored 10. Queen Serene