Eluveitie: Live At Masters Of Rock

Wie Eluveitie, als liefhebber van folk metal en / of melodic death metal, nog niet kent, leeft op een andere planeet. De band werd in 2002 opgestart in het Zwitserse Zurich en wordt al die tijd geleid door mastermind Chrigel Glanzmann. Sinds het debuutalbum – ‘Spirit’ (2006) – is de schare fans voor Eluveitie enkel maar gegroeid. Albums als ‘Slania’ (2008), ‘Helvetios’ (2012), ‘Origins’ (2014) of het meest recente ‘Ategnatos’ (2019) zijn stuk voor stuk knallers van formaat. Zelfs een heel pak wijzigingen in de line-up weerhoudt Chrigel en Eluveitie er niet van om steeds maar opnieuw te bevestigen. Maar de band voelt zich nog iets beter op een podium waar de samensmelting van folk en melodic death metal tot ongekende hoogtes wordt gebracht. Dat bewijzen hun talrijke concerten keer op keer opnieuw. Wij, van MUSIKA, zagen de band al ettelijke keren aan het werk en zijn steeds onder de indruk van de fenomenale kracht die de band uitstraalt. Voeg daar beklijvende momenten aan toe, nummers die uitnodigen tot wilde rondedansjes, nummers die alles aan flarden beuken en een band die gedreven en energiek het volledige podium benut, en je wordt steevast getrakteerd op een wervelende show. Dat kan je natuurlijk niet zien op een live-album, maar voor de rest wordt elke liefhebber van het genre en heel zeker van de band zelf hier op deze live registratie op zijn wenken bediend. “Nieuwere” nummers uit het meest recente albums gaan hier hand in hand met populaire nummers uit de rijkgevulde catalogus van Eluveitie. Zo is het werkelijk genieten geblazen van o.a. ‘King’ of ‘Call Of The Mountains’, krijg je een intens beklijvend en kippenvel verwekkende moment met ‘Artio’, mag je je volledig uitleven op het wervelende ‘Ambiramus’, zet ‘Helvetios’ nog eens overduidelijk de puntjes op de “i”, en sluit het machtige ‘Inis Mona’ op perfecte wijze af. Maar wat is er nog beter dan thuis te genieten van schitterende live opnames. Dit is gewoonweg aanwezig zijn als Eluveitie nog eens in de buurt is. Pas dan ontdek je de echte energie van de band die steeds opnieuw garant staan voor een wervelende combinatie van melodic death metal en folk.

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Ategnatos 2. King 3. The Call Of The Mountains 4. Deathwalker 5. Worship 6. Artio 7. Epona 8. A Rose For Epona 9. Thousandfold 441-16 10. Ambiramus 11. Drumsolo 12. Havoc 13. Breathe 14. Helvetios 15. Rebirth 16. Inis Mona