Sign X: Like A Fire

Toen zanger Gino Naschke en keyboardspeler Axel Hoffmann besloten de melodieuze hardrockband Châlice te verlaten, ging de rest van de band onder de nieuwe naam Sign X verder. Michel Jotzer op keyboard en zanger Sebastian Zierof vervolledigen de nieuwe line-up. Begin 2018 kwam er al een eerste ep uit en nu dus een volledig album. Door de vele jaren ervaring in Châlice kunnen we eigenlijk niet van een nieuwe band spreken want de heren brachten reeds zeven full albums uit. Ook aan podiumervaring ontbreekt het niet, want ze speelden al samen met Deep Purple, Alice Cooper, Doro en Magnum om er maar enkele te noemen. Net alsof de NASA een raket lanceert, schiet ‘Fall’ van start. We worden er meteen in gegooid en voor het we weten, zitten we mee te knikken op het melodieuze refrein. De heren weten hoe een kick-off moet klinken en met veel gitaar-, keyboard en vocaal geschut vallen ze met de deur in huis. Compleet anders is ‘Elements’. Het nummer is een stuk progressiever, minder catchy maar weet toch te boeien. Het rustige intermezzo midden in het nummer breekt het een stukje, maar een sterke vocalist weet het nummer weer volledig op gang te trekken. Erg rustig op piano begint ‘Storm’. Niet logisch zou je denken. Een ballad? De rustige vocale lijn wordt plots op een prominente drumpartij opgevrolijkt en het nummer kantelt volledig. Een uptempo ritme bevat een progressief maar melodieuze rode lijn. Deze storm weet je te begeesteren, tot een gitaarsolo enige rust brengt. Met een rustige vocale zangpartij en tokkelende gitaar krijgt ‘Rain’ een vrij lange intro naar een steviger middenstuk Een ballad? Neen. Telkens verandert de energie en ritme. De rustige partijen zetten de kwaliteiten van Sebastian in de spotlights. Geen zuivere ballad of rocknummer, maar een combinatie van beide. “Lay down your heart, it will be forever” is de catchy zin waarmee het refrain in ‘Shine’ uitpakt. Een midtempo rocknummer met keyboard en stevig gitaarverweer. ‘Free Your Mind’ is een ruigere versie van het originele nummer van En Vogue, dat in 1992 uitgebracht werd. Na enkele keren op het verkeerde been gezet te zijn, krijgen we met ‘Crush’ een echte ballad. Een pakkende melodie en een stuk meer energie naar het einde toe zijn misschien net te weinig om het nummer als power ballad te labelen, maar toch kent dit nummer wat pit. ‘Chasing The Wind’ is een variërend nummer met keyboard, dat bij momenten vrij stevig weet uit te pakken. Het zorgt voor een seventies klinkend sfeertje. Ook de Hammond-klanken waarmee ‘Sign’ beginnen, laten ons nog eventjes in deze periode hangen. Uptempo maar erg catchy uitsmijter. De tijd dat op de BRT de avond afgesloten werd met Coda ligt al een tijdje achter ons. Echter op een gelijkaardige wijze sluiten de heren van Sign X hun album in alle rust en eenvoud af. Het pianostukje wordt nog kort bijgestaan met een in hoogte variërende vocale lijn. Deze outro zet er definitief een punt achter. Een goede mix, mastering en productie zorgen er tevens voor dat het album echt luisterplezier is. Ervaren muzikanten onder een nieuwe vlag, het is een nieuwe start maar vanaf een nieuw niveau. De jaren ervaring zorgt ervoor dat deze band direct datgene uitstraalt dat sommige bands nu net missen. Een voortreffelijk album, met enkele uitschieters, voorspelbaar maar daar is niets mis mee. Drie kwartier genieten, een ideaal schijfje om onder de kerstboom te vinden.

Rocking Klingon (84)

Pride & Joy Music PJM 12081

Track list: 1. Fall 2. Elements 3. Storm 4. Rain 5. Shine 6. Free Your Mind 7. Crush 8. Chasing The Wind 9. Sign 10. Koda X