Luca Sellitto: The Voice Within

Liefhebbers van progressive power metal zullen ongetwijfeld de naam Luca Sellitto wel kennen. De man is immers gitarist bij het Italiaanse Stamina. Met ‘The Voice Within’ is hij aan een eerste solo-album toe waarmee hij eer wil bewijzen aan zijn helden uit een bepaald subgenre: neoclassical power metal. Die helden zijn o.a. Yngwie Malmsteen, Stratovarius, Royal Hunt, Vinnie Moore en Tony MacAlpine. Daarvoor deed Luca Sellitto (gitaar, keyboards) beroep op een aantal bevriende artiesten die allen thuis zijn in dit (sub)genre. Op drums vinden we Patrick Johansson (ex-Yngwie Malmsteen, Impellitteri, Vinnie Moore) terwijl Svante Henryson (ex-Yngwie Malmsteen, Joey Tempest) als bassist en cellist de ritme sectie vervolledigt. Drie vocalisten werden bereid gevonden om hun stem te lenen: Göran Edman (ook al ex-Yngwie Malmsteen, John Norum), Henrik Brockman (ex-Royal Hunt, Evil Masquerade) en Rob Lundgren (The Mentalist). Die laatste mag drie nummers voor zijn rekening nemen, terwijl de eerste twee telkens een nummer toegewezen kregen. De overige drie tracks op dit album zijn instrumentaal. En net daar knelt het schoentje. Terwijl we de nummers met vocalen goed tot zeer goed vinden, kunnen de drie instrumentale tracks ons maar matig boeien. Niet dat Luca Sellitto een minder bekwame gitarist is, maar we horen toch iets te veel dezelfde noten en licks terugkeren. Als we na afloop van het album slechts één titel hebben genoteerd – ‘Land Of The Vikings’ met vocalen van Göran Edman – die ons echt is bijgebleven, dan is er toch iets mis. We moeten dan ook besluiten dat ‘The Voive Within’ een gemiste kans is, al zullen verstokte liefhebbers van het (sub)genre het daar misschien niet mee eens zijn. We hadden eerlijk gezegd meer verwacht, of lagen die verwachtingen dan te hoog?

Luc Ghyselen (60)

Pride & Joy Music PJM 12128

Tracklist: 1. Second To None 2. Land Of The Vikings 3. Étude 4. What If? 5. Shadows Of Love 6. The Champion’s Code 7. Into The Light 8. Tearful goodbye