Spoil Engine: Renaissance Noir

Je zou kunnen stellen dat Spoil Engine “Mark 2” eindelijk toe is aan zijn debuutalbum, maar dit is natuurlijk de realiteit een klein beetje geweld aandoen. Spoil Engine timmert al langer aan de weg. Er is een Spoil Engine van voor de ‘Stromsleeper’ ep, dat toen ook al vrij succesvol was en boeiende metal in elkaar knutselde. Maar toegegeven, de komst van brulberin Iris Goessens deed alles een beetje in een stroomversnelling gaan voor de band. Er werden deuren geopend die voordien gesloten waren. Zelfs Communistisch China moest bezwijken onder het muzikaal gedreun van Spoil Engine. Naar het schijnt zijn ze nog aan het bekomen. Het tweede album met Iris is dus een feit en opent weergaloos via ‘RIOT!’. “This is a revolution” zingt Iris. Het is eerder een muzikale dreun wat mij betreft. Waar zijn mijn pilletjes? Ah daar dus. ‘Medicine’ heet het tweede nummer en het laat u geen tijd om uw pilletje te slikken. Slik maar eerst even deze muzikale lava binnen en vraag het dan misschien nog eens. We zijn nog maar een paar minuten ver en al tweemaal mochten we een uppercut incasseren van formaat. ‘Medicine’ heeft ook een zeker meezinggehalte, net als ‘RIOT!’ trouwens. De verrassing laat ik voor de luisteraar. Lekker baswerk ook van de Heer De Loco. Maar evenzeer een compliment voor de zang van Iris. Die is dik in orde. Zal live geen sinecure zijn om dit na te zingen meer Iris heeft gelukkig stalen stembanden. ‘The Hallow’ klinkt ook fenomenaal. We hebben hier te maken met een Spoil Engine dat ze blijkbaar heruitgevonden heeft en in staat is om op hoogstaand niveau spannende muziek te componeren. Nee, dit is niet zomaar wat bas/gitaar/drums/zang, maar er is hier duidelijk gecomponeerd met visie en ambitie. Dit is een ander Spoil Engine dat we te horen krijgen. En deze versie bevalt me nog meer dan de vorige. Steve Sanders geeft geen ‘gaze’, maar draait op kerosine volgens mij. ‘Venom’ is ook zo’n intrigerende knaller. Zou het kunnen dat ze tien schitterende songs afleveren? Laat ons dan vooral verder luisteren. ‘Golden Cage’ doet alvast heel hard zijn best om eruit te springen en het nummer van de plaat te worden. Het is het langste nummer van de plaat, voorzien van een zeer mooie intro, een lekkere opbouw en een grandioze finale. ‘Frostbite’ neemt het over van ‘Golden Cage’ en is misschien wat meer gewoontjes, in de zin van gewoon goed. ‘Warzone’ is de volgende knaller. Het snelheidspedaal wordt een beetje ingeduwd zonder dat Spoil Engine uit de bocht gaat. ‘No Flowers For A Pig’ is terug zo’n nummer dat lekker opbouwt alvorens zijn duivels te ontketenen. ‘The Void’ ga je als luisteraar wellicht direct in je ondertussen geteisterde brains weten op te slaan, vanwege de intro, maar het zit ook lekker stompend ineen. Misschien iets voor de raggende jeugd om een nieuwe metalhype te creëren middels dit nummer. ‘Storms Of Tragedy’ mag als laatste nummer nog éénmaal de band laten knallen, wat ze dan ook doen. Tien keer goed. Ongeveer tien keer hing ik in de touwen. Dit is de ideale soundtrack voor Delpine Persoons, maar ook voor u waarde metalfan. Spoil Engine moet nu ongeveer de spannendste metalband van België zijn. Maar de landgrenzen gaan deze band zeker niet tegenhouden. Tijd om de wereld te veroveren in tien delen. Bij Arising Empire zijn ze net begonnen met de euro’s te tellen met de hulp van extra personeel. Voor we het vergten misschien nog even de band feliciteren met het puike artwork in de beste Spoil Engine traditie.

Frederik Blieck (90)

Arising Empire

Tracklist: 1. R!ot 2. Medicine 3. The Hallow 4. Venom 5. Golden Cage 6. Frostbite 7. Warzone 8. No Flowers For A Pig 9. The Void 10. Storms Of Tragedy