Nile: Vile Nilotic Rites

Het Amerikaanse death metal gezelschap Nile slaat weer keihard toe met zijn achtste full-album sinds de opstart van de band in 1993. Boegbeeld, vocalist en gitarist Karl Sanders is in ieder geval zeer te spreken over dit nieuwe werkstuk van de band. Maar als we een pak kritieken bekijken over vorige albums, zitten er daar weinig slechte tussen. Dat zal met dit elf tracks tellende nieuwe album niet anders zijn. ‘Vile Nilotic Rites’ laat niet echt een nieuwe sound horen, maar borduurt even krachtig, dreigend en vol duisternis verder aan de muzikale weg die Nile reeds van in het begin uit tekende. Dan weet je precies wat je kan en mag verwachten: uiterst brutale, maar technisch hoogstaande, death metal. Ook op tekstueel vlak blijft de band trouw aan zijn roots. De mythologie en rituelen uit het oude Egypte en MesopotamiĆ« blijven de voornaamste bronnen van informatie. Vanaf de waanzinnige opener ‘Long Shadows Of Dread’ wordt je meegevoerd op een duistere rit met pakken brutale dreiging die je pas los laat na de laatste tonen van afsluiter ‘We Are Cursed’. De drumpatronen (George Kollias) mag je als fenomenaal bestempelen en de stuwende bassen (Brad Parris) zijn daarbij de perfecte begeleider om voor een immens stevige onderbouw te zorgen. Op gitaar vinden we naast Karl Sanders Brian Kingsland. Beiden zorgen voor de machtig klinkende riffs, terwijl die laatste vingervlugge technisch hoogstaande solo’s uit zijn instrument tovert. De vocalen van Karl klinken dreigend, brutaal en duister ter gelijke tijd. Kortom: het hele plaatje klopt in zowel kracht als finesse. De heel knap ingebrachte stukjes die je mag associĆ«ren met het oude Egypte en / of MesopotamiĆ« passen daadwerkelijk in het geheel en zorgen voor extra dreiging en geven het geheel ook wat mysterieuze accenten. Ja, Nile doet nog steeds waar ze heel goed in zijn: brutale technisch hoogstaande death metal afleveren.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist 1. Long Shadows Of Dread 2. Oxford Handbook Of Savage Genocidal Warfare 3. Vile Nilotic Rites 4. Seven Horns Of War 5. That Which Is Forbidden 6. Snake Pit Mating Frenzy 7. Revel In Their Suffering 8. Thus Sayeth The Parasites Of The Mind 9. Where Is The Wrathful Sky 10. The Imperishable Stars Are Sickened 11. We Are Cursed