Leaves’ Eyes: Black Butterfly (ep)

Deze Duitse symfonische metalband, die inmiddels zestien jaar bestaat, brengen naast hun zeven full-albums, opnieuw een ep uit. Deze bestaat uit vier nummers, waaronder het opvallende ‘Stille Nacht’. Zangeres Elina Siirala, ook gekend als frontvrouw van Angel Nation, nam eind 2016 de fakkel van Liv Kristine over achter de microfoon. Verder vinden we Alexander Krull als vocalist/keyboardspeler, gitaristen Thorsten Bauer en Pete Streit en drummer Joris Nijenhuis in de line-up terug. Een line-up die al regelmatig een knauw te verwerken kreeg. ‘Black Butterfly’ opent rustig, maar eens de snedige gitaarriffs invallen nemen de klassieke hoge vocalen over. Contrastrijk met grunts worden de vocale lijnen bepaald in combinatie met een achtergrondkoor. Op een midtempo ritme zitten de gothic invloeden met elkaar verstrengeld, zachtheid wordt met brutaal geweld gecombineerd. Het bereik van Elina stem met de daarbij gehaalde kracht is een sterke troef. Ook ‘Serkland’ kent die optimistische vibe gothic waar opnieuw gruntende backing vocalen een ruggensteun geven aan de cleane zang van de Finse sopraan. Het nummer werd ook als single uitgebracht. De samenhang van de agressiviteit van de snarenplukkers, de drumsalvo’s, de duistere grunts en de fragiele cleane zanglijnen zijn typerend. ‘Night of the Ravens’ legt dan weer wat meer klemtoon op de melodie, al bevat dit nummer ook alle eerdere elementen. Een erg ingetogen versie van ‘Stille Nacht’ sluit deze ep af. Enkel met piano als begeleiding van de hogere vocalen krijgen we een erg breekbaar einde. Met dit kort album zorgen ze ervoor dat er geen eenzame stilte komt tussen een volgend full album. Integendeel, ze timmeren stevig aan hun muzikale weg en Leaves’ Eyes heeft wat mij betreft nog heel wat in petto.

Rocking Klingon (80)

AFM Records

Tracklist: 1. Black Butterfly 2. Serkland 3. Night Of The Ravens 4. Stille Nacht