SL Theory: Cipher

Toen Sotiris Lagonikas in 2009 SL Theory oprichtte, was dat nog een een-mans-band. Hij hield dat enkele jaren vol en bracht zelfs drie albums uit: “I”, “Progressively Dark” en “Different Space, Different Time”. In 2017 kwamen keyboardspeler Manos Gavalas, gitaristen Alex Flouros en Giannis Nigdelis, bassist Chris Kollias en zanger Mike Karasoulis erbij. Sotiris zelf nam plaats achter de drum en nam ook de leadzang voor zijn rekening. Met backingvocalisten Margarita Papadimitriou, Christina Alexiou, Kandia Bouzioti en Alexandros Louziotis werd de line-up compleet. Meteen namen ze de live cd/dvd ‘Progressively Dark – A Concert For Group & String Orchestra’ op. Begin dit jaar werd voor de achtergrondzang beroep gedaan op Sotiris Lagonikas zelf, Manos Gavalas, Giannis Nigdelis, Margarita Papadimitriou en Anna Tarba. Het is tevens met deze laatste line-up dat dit album opgenomen werd. Het album start vlotjes met ‘The Life & Death of Mr. Ess’, een rock opera-achtig nummer, dat een tiental delen bevat. Het ritme en de melodielijn veranderen telkens, soms een stuk progressiever, soms meer uptempo, soms instrumentaal. Het volledige nummer beslaat daarom meteen ook een vierde van het album, maar is daarmee ook meteen het uithangbord ervan geworden. Het nummer getuigt van de uitgekiende schrijf- en componeertalenten die Sotiris bezit. Een pak vrolijker gaat het eraan toe in ‘You Never Happened’. Ook ‘Devil’s Suites’ pakt het vlotjes aan, met riffs, die met solostukjes afgewisseld worden. Een knappe all-time meezinger. Wat meer terughoudend is ‘Table’s Turned’, met een eerder rustige ondertoon, al is dat relatief. Vurig gitaargeweld weet het nummer van wat extra buskruit te voorzien. Overladen van keyboard is ‘Grave Danger’ een vlotte uptempo rocker, die het ritme hoog weet te houden. In fel contrast hiermee staat ‘If It Wasn’t For You’, die in een feeërieke en bombastische omlijsting gezet werd. Met keyboardsferen en achtergrondgezang krijgen we een slepend heen en weer gezang. Door de eigenaardige opbouw kunnen we niet echt van een ballad spreken, maar eerder van een adempauze in het album. ‘Anyone, Anymore’ past daar perfect achter, het nummer begint met een ingetogen stuk van zang en keyboard. Echter, dat verandert vrij vlug als de vocale lijn krachtiger naar voor komt en met een sterk progressieve en pessimistisch klinkende gitaar aangevuld wordt. Het nummer komt traag op gang en de hammond klanken benadrukken deze sfeer. Ik word er niet vrolijk van, maar de boodschap van het nummer komt wel zwaar aan. Met de intrieste vraag van ‘If you saw me dead, would that make you happy, would that turn you on, would that make your day’ kunnen we enkel ervan uit gaan dat er een pak haat en negativiteit in ‘If You Saw Me Dead’ verborgen zit. Ook hier, op een eerder negatieve ondertoon, krijgen we, met hammond ondersteuning op een tergend traag ritme, een sterk nummer dat ons naar de onderste lagen van de duisternis sleept. En toch weet dat achtergrondkoor er op een of andere wijze een stuk opgewektheid in te brengen. Het nummer krijgen we ook nog als afsluiter van dit album terug in een iets andere versie. De ballad ‘Silence and Loneliness’ start rustig, bouwt langzaam op en wint wat kracht naar het einde toe. ‘A Song About Nothing’ is opnieuw zo’n progressief nummer, dat veel keyboard en gitaar weet te combineren met een variërende zanglijn. Maar de verrassing komt naar het einde met ‘Happy’, dat blues en funk uitstraalt. Er werden zelfs enkele gastmuzikanten voor bijgehaald, namelijk Costas Kefalas op trompet, Giannis Arvanitakis op trombone en Lefteris Pouliou op saxofoon. Dit is een album vol uitgekiende arrangementen, gaande van progressieve rock tot AOR. Zelfs een bluesy kwinkslag is niet vreemd, zoals in ‘Happy’. Not my cup of tea, maar liefhebbers van het genre hebben een sterk album dat van de eerste tot de laatste noot weet te boeien. Sta open en laat je onderdompelen, het is een muzikaal geladen trip die vrij breed uitgespeeld wordt, met voorliefde voor de seventies / eighties periode, waar ook hun muzikale voorbeelden Queen, Styx en Foreigner hun hoogtepunten kenden.

Rocking Klingon (70)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. The Life & Death of Mr. Ess Part I: New Light, Part II: Colors, Part III: A World Of Grey, Part IV: He, Part V: She, Part VI: Restless, Part VII: Blackness, Part VIII: Reborn, Part IX: The Truth, Part X: Departure 2. You Never Happened 3. Devil’s Suites 4. Table’s Turned 5. Grave Danger 6. If It Wasn’t For You 7. Anyone, Anymore 8. If You Saw Me Dead 9. Silence And Loneliness 10. A Song About Nothing 11. Happy 12. If You Saw Me Dead