Hell Riders: First Race

Ergens in de wonderlijk mooie omgeving tussen Italië en Zwitserland ontstond Hell Riders in 2017 toen twee leden van Beyond Death Of Humanity besloten om hun nummers een metal-kwinkslag te geven. Al in de eerste periode van de band waren enkele line-up wissels nodig om tot een huidige formatie te bekomen. Zo vinden we nu Dave Jolly achter de microfoon, lead gitarist Richard Crowley, ritme gitarist Luke Mad Manta, Caty Van Alchemy op bas en Jimmy Dirt neemt de plaats achter de drum in. We krijgen nummers waar de nadruk ligt op klassieke metal. Leuke knipoog is het laatste nummer ‘Beyond Death’, wetende dat de band ontstond vanuit ‘Beyond Death Of Humanity’. De tien nummers zitten vrij rechtdoor in elkaar en alhoewel er vaak sterk gitaarwerk in zit, bevatten de nummers weinig om je als luisteraar vast te houden en verlies je rap de concentratie. Vaak hoor je een gebrek aan ervaring, dat niet genoeg is als pleister op de wonde. Aan de andere kant hoor je dan nummers waarvan je denk dat dit iets te vroeg uitgebracht werd, maar waarmee zeker meer kan bereikt worden. De intro van ‘Dragon Power’ is zo’n nummer waar de melodieuze lijn veelbelovend klinkt, maar jammer genoeg in de klassieke riffs verdwijnt. Ook ‘Aviator’ begint op een manier waar je ongetwijfeld invloeden van Iron Maiden in terug hoort, maar eens deze intro voorbij is, voel je het nummer een deuk krijgen. Zeker de vocale screams hebben geen body genoeg en lieten me menige keren de wenkbrauwen fronsen. De solo’s zijn goed, maar kunnen het ganse nummer niet altijd tot zijn recht laten komen. Qua teksten zitten we vrij traditioneel met angels, demons, knights en dergelijke. Komt daar nog de povere productie bij. De hedendaagse mogelijkheden zijn standaard een pak beter en daardoor valt deze plaat alleen al erg op in de negatieve zin. Er zit wel potentieel in maar deze ruwe bolster moet nog wat gepolijst worden. Mij kon deze ‘First Race’ niet overtuigen, maar we zijn misschien teveel gewoon geworden. Misschien kan een opvolger meer soelaas brengen. Desalniettemin een verdienstelijke poging.

Rocking Klingon (60)

Volcano Records

Tracklist: 1. Turbolizer 2. Ghost Rider 3. Soldier Of Steel 4. Dragon Power 5. Mechanics Armada 6. Destination Mankind 7. Queen Of Death 8. Aviator 9. B.T.K. 10. Beyond Death