Uriel: Multiverse

Liefhebbers van obscure psychedelic rock en blues moeten nu niet beginnen dromen. Deze Uriel heeft immers niets te maken met de band die in 1969 één album (‘Arzachel’) op de markt bracht. Deze Uriel is afkomstig uit Canada en kiest voor een mix van melodic death metal en classic music. Deze band ging pas in 2008 van start en deze ‘Multiverse’ is het derde full-album van dit gezelschap waarmee ze hun eigenzinnige mix op de wereld loslaten. ‘Multiverse’ telt tien tracks en laat de verschillende facetten in de sound van de band goed tot zijn recht komen. Het begint eigenlijk al met de bezetting in de band die niet geheel volgens de vaste metal normen is opgebouwd: Gaia (vocals), Philippe Paquette (bass, vocals), Dave ”Davazel” Hazel (gitaar), Jessica Lambert Guarda (cello) en Ariane Paquette (viool). Het korte ‘Long Way Home’ mag openen en zet al meteen de mooie vrouwelijke vocalen in de kijker, terwijl viool en cello ook om aandacht strijden. Het is een eerder breekbaar, gevoelig nummer geworden. Na een aarzelend begin, komen zware dreigende mannelijke vocalen op de proppen om ‘Multiverse’ aan te kondigen, waarna Gaia terug heel soepel overneemt. Een mix van melodic death metal en klassieke muziek is ons deel. En dat valt opnieuw op in de muzikale omlijsting waar gitaar, in samenwerking met stevige basslijnen en klaterende drumpatronen, tegengewicht vormen voor cello en viool die het laken opnieuw proberen naar zich toe te trekken. Deze gegevens en ingrediënten komen in alle overige tracks aan bod. Het ene moment lijken de ingrediënten die melodic death metal uitstralen (de krachtige, intense rauwe mannelijke vocalen stevig beukende drums, stuwende bassen en gaaf gitaarspel) aan de winnende hand om het volgende moment te verdrinken in meer klassieke muziek waar viool en cello het hoge woord voeren. De uiterst soepele en warme vocalen van Gaia lijken ons dan weer de factor die beide uitersten met elkaar verbindt. Het is natuurlijk even wennen aan de combinatie, maar achteraf gezien is het wel de moeite waard. Uriel zorgt immers voor mooi opgebouwde nummers en brengt die met veel gevoel en nuances. Aan wisselingen in kracht, ritme, tempo en gevoel is hier overduidelijk geen gebrek. Met ‘Multiverse’ zorgt Uriel zo voor een album die het ontdekken meer dan waard is. Wij zijn ondertussen een zoektocht gestart naar het eerder verschenen werk van Uriel.

Luc Ghyselen (88)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. Long Way Home 2. Multiverse 3. Mysterious Dancer 4. A Thousand Burdens 5. Follow You 6. Blood Forest 7. Insight 8. War Hammer 9. Lies 10. A Heart Underneath