Year Of The Cobra: Ash And Dust

Year Of The Cobra brengt net na hun Europese toer hun tweede album uit. Jammer voor de band dat ze niet tijdig over dit kleinood op cd en vinyl konden beschikken, want ze zouden als zoete broodjes over de toog zijn gegaan. Zelf was ik getuige van hun passage op Prophecy Fest, een gebeuren dat niet onopgemerkt voorbij ging, want na de show was er een ware rush op de merch stand. Year Of The Cobra heeft reeds drie maal op Europese bodem vertoefd en daarbij wordt de aanhang steeds groter. Opmerkelijk dat ze daarbij telkens Rijssel aandoen, stilaan hun thuisbasis op het Europese vasteland. Volgend jaar komen ze terug om het nieuwe tweede album te promoten, iets waar we al naar uitkijken, want dit Amerikaanse duo weet echt wel hoe ze een boeiende show ineen moeten steken. Dat beide muzikanten meer dan onderlegd zijn is zeker geen detail, maar de passie druipt er letterlijk af bij dit stel. Amy Tung Barrysmith en Jon Barrysmith zijn de liefste mensen die je je maar kan inbeelden en leven van en voor de muziek. Dat hun sound geheel hun eigen uitvinding is een verdienste die exceptioneel is in deze dagen vol copycats en coverbands. Gemakshalve zou je het stoner kunnen noemen, maar dan vertel je eigenlijk maar de helft van het verhaal. Noem hun sound een mix van punk, hardcore, stoner, doom, grunge. Het feit dat ze voornamelijk bas en drums gebruiken zou je hen misschien kunnen bestempelen als drum and bass, maar aangezien dit begrip andere connotaties oproept laten we het maar voor wat het is. ‘Ash And Dust’ telt acht nieuwe nummers die variëren in mood en stijl. Eigenlijk ben ik nog een belangrijk instrument vergeten: Amy’s stem. Amy zingt geheel in haar eigen stijl, zeer naturel en toonvast. Niet toevallig onderwijst Amy aan de muziekacademie. Je zal om een idee van Year Of The Cobra te krijgen, toch een luisterbeurt moeten ondernemen. Op hun bandcamp pagina kan je ‘The Divine’ en ‘Into The Fray’ beluisteren. Zelf mocht ik acht parels van nummers ontdekken die het experiment niet schuwen. Meer is er niet nodig denk ik om van een geslaagd album te spreken. Misschien geen onbelangrijk detail dat ze recentelijk voor Prophecy Records kozen om het nieuwe album uit te brengen. Van een win-win situatie gesproken.

Frederik Blieck (88)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. The Battle Of White Mountain 2. The Divine 3. Ash And Dust 4. Demons 5. Into The Fray 6. At The Edge 7. Dark Swan 8. In Despair