Imber Luminis: Same Old Silences

Imber Luminis is een van de vele projecten / bands van Déhà, een Belgische vocalist en multi-instrumentalist. Vele van die bands / projecten zijn dan nog een persoonsprojecten. En Déhà moet zowat een onuitputtelijk bron van inspiratie zijn want wat de man al allemaal op de markt heeft gebracht grenst aan het ongelooflijke. Wie alles wat de man reeds op de markt heeft gebracht – zowel eigen projecten / bands als full bands waar hij in verweven zit / zat –, moet al een kastje hebben met enkel werk waarop Déhà te horen is. Met Imber Luminis, een band / project dat in 2006 werd opgestart, brengt hij een eigenzinnige mix van atmospheric doom metal die later overging richting atmospheric post black metal en nu ergens tussen deze beide (sub)genres in zweeft. ‘Same Old Silences’ telt slechts twee nummers, maar dan wel twee mastodonten van respectievelijk iets meer dan vierentwintig minuten (‘Same Old Sufferings I, II, III) en bijna achttien minuten (‘Silence III’). Dan weet je het eigenlijk al vooraf: het worden intens beklijvende werkstukken die tal van ritmes, tempo’s en graduaties in kracht bevatten. Nummers die zowel hartverscheurende passages bevatten als diep in je ziel ziel snijdende momenten bevatten. stukken die een bepaalde innerlijke rust uitstralen om je meteen daarna onder te dompelen in een vat vol haat, woede of agressie. Met vocalen die tot op het bot doordringen of eerder zalvend over komen. Met wild gekrijs over cleane stem tot bijna zacht gefluister. Het komt allemaal aan bod in deze in duisternis gebrachte muziek. Imber Luminis laat zich opnieuw niet echt in een bepaald (sub) vakje steken: er komt te veel bij kijken. En … bij iedere nieuwe luisterbeurt hoor of ontdek je accenten die je eerder nog niet waren opgevallen. We begrijpen het best als je niet openstaat voor deze intens beklijvende, maar heel eigenzinnige muzikale kijk, maar doe ons, en eigenlijk vooral jezelf, een plezier en probeer ‘Same Old Silences’ van Imber Luminis te snappen. Geef dit alvast een kans! Wij zijn al een tijdje overtuigd.

Luc Ghyselen (90)

Naturmacht Productions NP 108

Tracklist: 1. Same Old Sufferings I, II, III 2. Silence III