Ateiggär: Us d’r Höll chunnt nume Zyt (ep)

Ateiggär is een Zwitsers duo dat eerder dit jaar werd opgestart door Fauth Temenkeel en Fauth Lantav. Het tweetal debuteert hier niet onaardig met een vijf tracks tellend schijfje dat ‘Us d’r Höll chunnt nume Zyt’ als titel meekreeg. Met opener ‘En Seelefunke’, een instrumentale intro, laten de heren nog helemaal niet in hun kaarten kijken. Het is pas vanaf ‘Und d Korybante tanzed in Sturm’ dat de heren hun visie op black metal openbaar maken. De heren kiezen voor heel brutale en agressieve passages die ze afwisselen met meer beklijvende, kalmere stukjes. Maar opgelet: de intensiteit die de heren neerzetten blijft steeds hoog. Een pak tempo en ritmewisselingen zorgen voor nog meer variatie. Echt vernieuwend is het allemaal niet, maar geen enkele liefhebber van black metal die zich daaraan zal storen. Je nekwervels worden tot het uiterste getest, terwijl de heren razend en zwartgeblakerd te keer gaan. Op tekstueel vlak zijn de heren het gaan zoeken in mystieke en het alchemisme uit het begin van de moderne tijd. Zo krijg je vier vrij lange nummers te verwerken die allen tussen de zes en iets meer dan zeven minuten duren. Zo heeft deze ep een totaalduur van zo’n zevenentwintig minuten die in “no time” de revue passeren. Wij vonden dit toch te weinig en na afloop drukten we meteen op de repeat knop op onze cd-speler voor nog een rondje Ateiggär. Wereldschokkend of vernieuwend? Nee, absoluut niet, maar wel intens, donker, gedreven en dreigend. En dat volstaat voor ons.

Luc Ghyselen (85)

Eisenwald

Tracklist: 1. En Seelefunke 2. Und d Korybante tanzed in Sturm 3. Us d’r Höll chunnt nume Zyt 4. En Blinde namens Duracotus 5. De Dämon us Levania