Krater: Venenare

Wij gaan eerlijk zijn: van het Duitse Krater, opgestart in 2003 hadden we nog bijna nooit gehoord. Nochtans is deze ‘Venenare’ reeds het vierde full-album van dit black metal gezelschap. Terwijl Krater eerst nog mag ondergebracht worden in het sub vakje pagan black metal zijn er ondertussen meer “moderne” elementen in hun nog steeds erg dreigende gitzwarte sound te vinden. Maar echt vergelijken met vorig werk van de band kunnen we dus niet. ‘Venenare’ telt negen tracks. Openen doet het vijftal – Abortio (vocals, bass), Shardik (drums), Ibbur (gitaar), 3E.3 (gitaar) en Z.K. (gitaar) – met ‘Eruption’, een kort stukje (iets meer dan anderhalve minuut) dat een plensbui bevat die overgoten wordt met gitaarwerk en waar nog later wat gesproken tekst, klaterende drums en dreigende riff bijkomen. En dan steekt het vijftal echt van wal met een krachtige, duistere en dreigende sound die net voldoende melodie blijft bevatten om niet te verzanden in oeverloos geweld. De rauwe vocalen passen hier wonderwel bij. Track na track weet het vijftal ons bij de lurven te vatten. Dankzij een goede opbouw, variatie in tempo, ritme, kracht en dreiging zorgen de heren ervoor dat je aandacht nergens verslapt. Gesproken tekst en gitaarwerk zijn de ingrediënten van het eveneens korte en heel kalme ‘Wasted Carbon’ waarmee de heren heel rust brengend afsluiten. Maar dan kreeg je reeds het meesterwerkje op dit album te verwerken. Het bijna elf minuten durende ‘Darvaza Breeds’ opent kalm aan een heel gezapig tempo met koorzang en gesproken tekst. Daarna schiet het tempo met een woeste ruk de hoogte in, om uiteindelijk over te gaan in een stevige tempo vol duistere kracht en dreiging. Een pak wisselingen in tempo, ritme en kracht later zijn we volledig overtuigd van het kunnen van dit gezelschap. Tja, wat moeten we nog meer zeggen? Dat we ook op zoek gaan naar de eerdere full-albums van Krater misschien?

Luc Ghyselen (85)

Eisenwald

Tracklist: 1. Eruption 2. Prayer For Demise 3. Zwischen Den Worten 4. Stellar Sparks 5. When Thousand Hearts 6. Atmet Asche 7. No Place For You 8. Darvaza Breeds 9. Wasted Carbon