Deaf Rat: Ban The Light

Deaf Rat is een nieuwe Zweedse band die, naar eigen zeggen en volgens de meegeleverde pers info, een brug wil slaan tussen enerzijds Led Zeppelin en Black Sabbath en anderzijds Guns ‘n’ Roses en Pantera. ‘Ban The Light’ is het debuut van het vijftal en laat je kennis maken met een aanstekelijke en catchy mix van hard rock en heavy metal. De heren leveren tien tracks af die stuk voor stuk indruk kunnen maken indien ze een kans zouden krijgen bij een of andere radiostation. Helaas voor Deaf Rat, zal dit niet het geval zijn in België. Zelf zijn we eigenlijk toch een stuk minder onder de indruk. OK, elke track klinkt krachtig, maar door de catchy aanstekelijkheid, ligt het er vingerdik op dat men ook een breder publiek dan enkel hard rock / heavy metal fans wil bereiken. Slecht is het natuurlijk niet – we moeten immers eerlijk toegeven dat we ook aan het headbangen waren bij momenten en dat onze luchtgitaar ook al eens uit de kast werd gehaald – maar om daarom Deaf Rat te moeten uitroepen tot de missing link tussen de eerder genoemde bands, dat vinden we toch een beetje er over. Maar goed, ieder zijn smaak natuurlijk. Laten we het dus houden op het feit dat Deaf Rat met ‘Ban The Light’ een heel aanstekelijk album heeft afgeleverd dat liefhebbers van het genre wel zal kunnen bekoren. De nummers krijgen stuk voor stuk een heel solide basis van bass en drums, beschikken over krachtige riffs, zorgen voor een catchy mix van kracht en melodie en worden goed opgebouwd. Een akoestische ballade, ‘Bad Blood’, doorbreekt dat stramien. Voer voor hard rock fanaten die gewoon graag eens uit de bol gaan zonder daarbij veel na te denken over wat ze precies gehoord hebben.

Luc Ghyselen (70)

AFM Records

Tracklist: 1. Fallen Angels 2. Hail The End Of Days 3. Tying You Down 4. Save Me From Myself 5. Ban The Light 6. Bad Blood 7. Make You Suffer 8. Say You Love Me 9. Wanted Forever 10. Welcome To Hell