The Great Old Ones: Cosmicism

Het Franse The Great Old Ones timmert langzaam maar zeker aan zijn muzikale weg. ‘Cosmicism’ is zo het vierde full-album van deze band die in 2009 in Bordeaux werd opgestart. The Great Old Ones staat voor uiterst krachtige, stevige en heftige black metal die ze mooi afwisselen met atmosferische passages zodat er een mooi contrast ontstaat tussen brute en duistere kracht en kalme rustgevende stukken. Dat de heren, net zoals tal van andere metal bands, op tekstueel vlak hun gading vinden bij H.P. Lovecraft mag niet echt verwondering opwekken. Opener ‘Cosmic Depths’ is een atmosferisch instrumentaal stukje waarmee je rustig tot de muzikale fantasie wereld van The Great Old Ones wordt toegelaten. Het is eigenlijk pas vanaf ‘The Omniscient’ dat de heren beginnen spelen met rustige passages en stevige black metal stukken. Maar het is meteen een heel stevige en intense rit waarin die kalme stukjes worden weggebrand door duistere en dreigende krachten. Je voelt als het ware de intensiteit uit de speakers knallen. En daar doen de overige vijf vrij lang uitgesponnen nummers niet voor onder. Zo verkrijg je een heel intense en beklijvende rit doorheen de muzikale wereld die The Great Old Ones neerzet waarvan duisternis, kracht en dreiging de hoofdingrediënten vormen. Dankzij die atmosferische stukken zit er ook heel veel afwisseling in het geheel zodat ‘Cosmicism’ je aandacht heel gemakkelijk van het prille begin tot het bittere einde vast houdt. Echte uitschieters telt het album niet zodat je dit album het best in zijn geheel kan zien en dan zullen liefhebbers van atmospheric black metal wel gaan watertanden. The Great Old Ones hebben met ‘Cosmicism’ opnieuw een heel sterk album afgeleverd.

Luc Ghyselen (85)

Season Of Mist SOM 518

Tracklist: 1. Cosmic Depths 2. The Omniscient 3. Of Dementia 4. Lost Carcosa 5. A Thousand Young 6. Dreams Of The Nuclear Chaos 7. Nyarlathotep