Mats Karlsson: The Time Optimist

Mats Karlsson is vooral bekend als gitarist bij het Zweedse 220V, een band die meer bekend is als 220 Volt en actief was tussen 1979 en 1992 en opnieuw actief is sinds 2002. Deze band brengt een mix van hard rock en heavy metal. Met dit allereerste album onder eigen naam gaat hij eerder de weg op van melodic rock / classic rock / AOR. Nummers dus die rustig rocken en die dus een pak liefhebbers van mainstream rock en zelfs pop kunnen waarderen. ‘The Time Optimist’ telt elf tracks die mooi opgebouwd worden en dus kop, middenstuk en staart bevatten. Elk nummer is, naar onze bescheiden smaak, wel te radiovriendelijk en te mainstream: zoeken naar die ene grote hit om dan volledig in de vergetelheid te belanden. Dat Mats een stukje gitaar kan spelen, zullen we alvast beamen, maar nergens gaan we volledig overstag: noch bij de opbouw van de nummers, noch bij het instrumentale gedeelte, noch bij de gitaarsolo’s, noch bij de vocalen. Al moeten we natuurlijk toegeven dat geen van de nummers echt minderwaardig of slecht te noemen zijn. Dit is gewoon te veel richting mainstream, met andere woorden: het heeft te weinig “ballen” om ons echt te overtuigen of over de streep te trekken. Liefhebbers van het genre of van Mats Karlsson zelf, kunnen hier waarschijnlijk een tijdlang mee zoet gehouden worden, maar uiteindelijk zullen ook zij moeten toegeven dat hier (veel) meer had ingezeten.

Luc Ghyselen (62)

MK Music / Sound Pollution

Tracklist: 1. Bumping Along 2. A Natural High 3. Megalo Seitani 4. I Believe 5. Stop The World 6. October 28th 7. Real Gone 8. Heather 9. Daydreamer 10. Function Over Fashion 11. The Other Side (Of Love)