Dimman: 152 (ep)

Dimman is een Fins melodic death metal zestal – Jenna Kohtala (clean vocals), Valtteri Halkola (harsh vocals), Jaakko Yli-Sorvari (lead gitaar), Mikael Haapala (rhythm gitaar), Elias Halkola (bass) en Samppa Raittila (drums) – dat in 2011 werd opgestart. Tot op heden heeft de band nog geen full-album afgeleverd en deze ‘152’ is de derde ep van Dimman, maar wel de eerste met vocaliste Jenna die zo voor een pak meer variatie zorgt. Nog opvallend is het gebruik van heel zachte, sfeervolle stukken die eerder aan gothic (hoor ik ook geen enorm pak toetsen en / of elektronica in de sound) of symphonic metal doen denken dan aan melodic death metal. De steviger, heftiger stukken met de zware, rauwe vocalen van Valtterti zijn dan heel duidelijk als melodic death metal te benoemen. Vijf nummers telt het schijfje en alhoewel het gezelschap veel afwisseling inbouwt tussen hardere, zware, momenten en rustiger, kalme fragmenten, is het eindresultaat niet het gene waar we stiekem op hoopten. We moeten dus stellen dat ‘152’ niet onaardig is, maar ook niet echt veel meer dan dat en dan wijzen wij het teveel gebruik van elektronica aan als grootste pretbederver. Al moeten we er ook nog bij melden dat we niet achterover slaan van de composities zelf. Naar onze smaak is er dus nog heel wat werk aan de winkel voor Dimman. Maar … hoop doet leven.

Luc Ghyselen (60)

Inverse Records

Tracklist: 1. Capsized Reverie 2. 152 3. The History 4. Treason 5. Entity