Barad Guldur: Frammenti Di Oscurità

Barad Guldur is een Italiaans folk metal gezelschap dat in 2015 werd opgestart door Ivan Nieddu (vocals) en Eliana Gheza (doedelzak). Gaandeweg werden meer mensen aangetrokken om hun sound gestalte te geven en tegenwoordig telt Barad Guldur negen leden. Naast Ivan en Eliana vind je hier ook Stefano Grazioli (doedelzak, fluit), Marco Brambilla (bass), Sara Benzoni (drums), Stefano Longoni (gitaar), Riccardo Bona (gitaar), Elisa Fratus (viool, vocals (additional)) en Alessandra Lombardo (hurdy gurdy, vocals). Muzikaal kiest het gezelschap voor een stevige folk metal sound. Inspiratie vinden ze bij o.a. Folkstone, Blind Guardian, In Extremo, … Ook Eluveitie lijkt ons een grote bron van inspiratie, alhoewel de band in het verleden ook reeds cover versies bracht van o.a. Manowar en Amon Amarth. Op tekstueel vlak gaat het gezelschap naar aloude verhalen en sages uit de Noord Italiaanse folklore. En … het werkt. Op dit debuutalbum vind je elf nummers die een mooie samensmelting van metal en folk opleveren. De ene keer gaat men meer richting metal, een andere keer krijgt folk de boventoon. Het zorgt zodoende ook voor veel variatie, iets wat toch een gemakkelijker gegeven is als je met negen artiesten de planken deelt die een pak verschillende instrumenten machtig zijn. En … je hoeft ook al geen rekening te houden met synthezisers en / of keyboardklanken als je authentieke instrumenten gebruikt. Wij zijn alvast gecharmeerd door het geluid dat Barad Guldur hier neerzet. En stiekem hopen we de band ook heel binnenkort live aan het werk te zien. Elk van de nummers heeft iets wat onze aandacht trekt en die dan ook vast houdt, maar als we een van de nummers moeten kiezen als meest indrukwekkend, dan kiezen we voor ‘Poininos’. Het nummer opent met kabbelend water, maar neemt je al vlug mee naar lang vervlogen tijden met die tribal drums en tal van eigenzinnige geluiden. Het doet me denken aan Wardruna en / of Heilung: trance opwekkend. De overige nummers zorgen voor mooie werkstukken met verschillende invalshoeken die een mooi geheel vormen. Barad Guldur levert met deze ‘Frammenti Di Oscurità’, naar onze bescheiden mening, een heel mooi visitekaartje af.

Luc Ghyselen (88)

Independent Release

Tracklist: 1. La storia cominciò 2. Canso de Bouye 3. Sarneghera 4. Poininos 5. Nella notte più nera 6. Asfaladugu 7. La Gratacòrnia 8. Per chi éla la nòcc? 9. Senza paura 10. Frammento di oscurità 11. Lodar i lais ben laer sul