The Ferrymen: A New Evil

De melodische metal supergroep The Ferrymen bestaat uit de uiterst getalenteerde songwriter / gitarist Magnus Karlsson, zanger Ronnie Romero en Mike Terrana. De heren hebben voor de tweede keer de koppen bij elkaar gestoken en dat resulteert in een nieuw album. Of we hen nog moeten voorstellen is de vraag, want ze hebben al zo’n indrukwekkend palmares. Drummer Mike Terrana kennen we onder andere van Masterplan, Axel Rudi Pell, Gamma Ray en ons Belgische Iron Mask. Maar de waslijst met bands waar hij een bijdrage geleverd heeft is zonder meer impressionant. Magnus Karlsson nam de songwriting, gitaar, bas en keyboard voor zijn rekening. Hij was ook al eerder actief in Kiske / Somerville, Primal Fear en zijn eigen Magnus Karlsson’s Free Fall, waar hij al eerder zijn schrijverstalent kon bewijzen. Achter de microfoon vinden we Ronnie Romero, ook de zanger van Rainbow en CoreLeoni. Voorheen was hij ook nog zanger bij Lords Of Black, waar Iron Mask’s voorgaande zanger Diego Valdez de vacante plaats achter de microfoon kon invullen. Best een indrukwekkend lijstje, waardoor we eigenlijk mogen zeggen dat we met een regelrechte supergroep te maken hebben. Het vrij naar de keel grijpende ‘Don’t Stand In My Way’ is een opener met ballen. Het nummer durft vrij agressief uit de hoek te komen en valt ei na stil in het midden. Een snedige riff sleept je erdoor en mondt uit in een eerste gigantische gitaarsolo. Een pak rustiger en melodieuzer is ‘Bring Me Home’. De vocalen van Ronnie zijn langer en trager en opnieuw die opvallende gelijkenis met Steve Lee. Ik volg Ronnie al geruime tijd en ik ga nu niet zeggen dat hij Steve kan vervangen, maar het timbre in zijn stem is toch erg opvallend. Een krachtig nummer dus met Ronnie’s vocalen als leidraad. Hoewel ‘A New Evil’ duister begint, schiet het plots uit zijn startblokken met een knallende riff en drumsalvo. Je wordt als het ware in het nummer gezogen en je bent erdoor gebeten tot de laatste seconde. Met wat progressieve gitaarriffs en pittige ritmeveranderingen zitten we reeds goed in het album genesteld. Het album kent ook wat rustigere nummers, waar de melodie terug primeert. Zo hebben we ‘The Night People Rise’, met alweer een overvloed aan het betere gitaargeweld, en ‘Heartbeat’, een van de betere nummers op vlak van songwriting. Emotionele hoogtes en laagtes in eenzelfde nummer zorgen telkens voor veel passie en die voel je ook in de vocale lijnen, die precies iets harder schuren dan anders. ‘Save Your Prayers’ en ‘Your Own Hero’ zijn zo’n nummers die alles in zich hebben en toch niet opvallen. Ritmewissels, gitaarsolo’s, catchy refreinen, uptempo stukken, bombastische stukken, ingetogen momenten … Opnieuw een aantal kleppers van formaat met ‘No Matter How Hard We Fall’, het tragere ‘My Dearest Fear’ en ‘You Against The World’. Erg catchy en melodieus en hoe trager het ritme des te meer de riffs snijden. Prachtige nummers. ‘All We Got’ heeft een rustiger begin, maar de drum pept het ritme op en al kneedt het nummer naar een midtempo meezinger, waarmee we het album in schoonheid afsluiten. Elk nummer is een combinatie van melodie en kracht, al zijn ze soms wel voorspelbaar. Het album zit vol klassieke metal doorspekt met melodieën. Het zal niemand verwonderen dat elke artiest zich in de kijker wil zetten en dat is ook hier het geval. Magnus is verantwoordelijk voor het schrijven van de nummers en dat betekent dat die arrangementen vaak een sterke focus hebben op zijn gitaarsolo’s. Niets mis mee, want de man doet het meer dan voortreffelijk. We hebben daarboven nog de schurende zanglijnen van Ronnie en de motor van Mike Terrana die elk nummer de nodige variatie geven. Ze hebben meestal de juiste balans gevonden, en dat geeft ons uiteindelijk een album dat ons veel voldoening geeft. De combinatie van Magnus Karlsson, Ronnie Romero en Mike Terrana is ook deze keer een garantie voor het betere metalwerk.

Rocking Klingon (85)

Frontiers Records FRCD 989

Tracklist: 1. Don’t Stand In My Way 2. Bring Me Home 3. A New Evil 4. The Night People Rise 5. Save Your Prayers 6. Heartbeat 7. Your Own Hero 8. No Matter How Hard We Fall 9. My Dearest Fear 10. You Against The World 11. All We Got