Michael Sweet: Ten

‘Ten’ is het tiende full-album van Michael Sweet, de man die furore maakte als vocalist / gitarist van het Christelijk geïnspireerde Stryper, en, in mindere mate toch, voor Boston (2007-2011). Voor ‘Ten’ nodigde hij voor elke nummer een andere gitarist uit en maken o.a. Joel Hoekstra (Whitesnake, Night Ranger), Jeff Loomis (Nevermore, Arch Enemy), Marzi Montazeri (Exhorder) en Gus G. (Firewind) hun opwachting. Andere gasten op dit nieuwe album zijn o.a. vocalist Todd La Torre (Queensrÿche), drummer Will Hunt (Evanescence) en bassist John O’Boyle. Op ‘Ten’ krijg je twaalf krachtige songs te horen die je overduidelijk in het vakje heavy metal mag onderbrengen. Dit betekent stevige rockende tracks die wel een heel pak melodie in zich hebben. We gaan eerlijk zijn: we hadden eerder een album verwacht dat meer de richting melodic rock ging opgaan. Maar niets is minder waar, Michael Sweet en zijn muzikale gasten zorgen voor stevig en krachtig heavy metal die schatplichtig is aan de groten in het genre: Judas Pries, Dio, Iron Maiden, … noem maar op. Zonder te kopiëren of na te apen zorgt Michael Sweet en de band hier voor een aantal nummers die op gelijke hoogte komen van nummers van eerder genoemde bands. Micheal zelf zingt de sterren uit de hemel en elke track bevat een heel knappe gitaarsolo zodat je luchtgitaar overuren zal gaan maken. Enkel de wat overbodige ballade ‘Let It Be Love’ doet ons opnieuw erg aan Stryper denken wegens te soft, te zeemzoet. Voor het overige hebben we geen aanmerkingen en kunnen we dan natuurlijk spreken over een heel geslaagd album. Liefhebbers van krachtige heavy metal met uitmuntende gitaarsolo’s zullen met dit album in de wolken zijn. Wij zijn alvast heel aangenaam verrast met dit nieuwe album van Michael Sweet.

Luc Ghyselen (88)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Better Part Of Me 2. Lay It Down 3. Forget, Forgive 4. Now Or Never 5. Ten 6. Shine 7. Let It Be Love 8. Never Alone 9. When Love Is Hated 10. Ricochet 11. With You Till The End 12. Son Of Man