Vanden Plas: The Ghost Xperiment

Enige tijd geleden was Vanden Plas op bezoek in De Kreun met Dyscordia in het voor programma. De zaal zat afgeladen vol voor onze Kortrijkse metalgoden maar voor Vanden Plas was de opkomst en het enthousiasme eerder aan de magere kant. Ik vond dit toen onverdiend want deze band uit Kaiserslautern, Duitsland, is absoluut niet slecht en heeft al meerdere zeer goede albums uitgebracht. Maar ja, onbekend is onbemind en dit spreekwoord gaat goed op voor deze band. En prog en progressive metal is nu ook weer niet het meest populaire genre is ons Vlaanderenland. Toch blijf ik proberen de lezers van MUSIKA warm te maken voor dit genre in het algemeen en nu voor Vanden Plas in het bijzonder. Uithangbord van deze band, opgericht in de jaren tachtig, is ongetwijfeld de charismatische, soms wat theatrale zanger Andy Kuntz, die een fenomenale stem heeft. Een enigszins apart timbre maar toch één van de betere zangers van de progmetal scene. Dit in combinatie met heel melodische progmetal, aangename riffs, keyboards die nooit de bovenhand halen en prima geschreven nummers zorgen er nog maar eens voor dat Vanden Plas met ‘The Ghost Xperiment’ een dijk van een album aflevert. De band zelf zegt dat zij zich laten inspireren door Rush, wat geen slechte referentie is, me dunkt. Zes prima nummers waar elke fan van dit genre maar ook die van melodic hard rock ongetwijfeld zullen van genieten. Prima sound, prima productie. Verplichte kost voor fans van Threshold, Dream Theater (wel minder bombastisch), Circus Maximus, Seventh Wonder. Ik ben en blijf fan van deze in onze contreien ondergewaardeerde band.

Bart Verlinde (85)

Frontiers Records FRCD 988

Tracklist 1. Cold December Night 2. The Phantoms Of Prends-Toi-Garde 3. Three Ghosts 4. Devils’ Poetry 5. Fall From The Skies 6. The Ghost Xperiment