Wayward Sons: The Truth Ain’t What It Used To Be

Wayward Sons is een nog jonge band – pas opgestart in 2017 – maar de leden van de band kunnen wel al wat adelbrieven voor leggen. Het is vocalist / gitarist Toby Jepson die de band heeft opgestart. De man maakte naam en faam bij Little Angels (1984-1994) en bij Gun (2008-2010). Daarnaast was hij vooral actief in de film wereld, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Met Nic Wastell (bass – Chrome Molly), Phil Martini (drums, o.a. ex Quireboys), Dave kemp (keyboards, zowat zijn muzikale partner in crime, ook al ex Little Angels) en Sam Wood (gitaar, en de enige met geen ervaring in een gereputeerde band) zorgde Toby onder de nam Wayward Sons in 2017 voor een eerste full-album: ‘Ghosts Of Yet To Come’. Het leverde de band pakken lovende kritieken op, een heel pak shows als support voor o.a. Saxon, UFO en Steel Panther. En, het mag gezegd worden: hun mix van hard rock en classic rock klinkt zowel krachtig als melodieus als aanstekelijk. Dit is ook weer het geval op dit twaalf tracks tellende nieuwe album van het vijftal. We horen een aanstekelijke en knap rockende sound, mooi opgebouwde nummers, stevig maar melodieus gitaarwerk, krachtige drumpatronen, mooie basslijnen, keyboards die elk eventueel resterend gaatje mooi toe plaveien zonder te veel de aandacht op te eisen, en heel knappe en krachtige vocalen. Voldoende ingrediënten om ons over de streep te trekken. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Any Other Way’ worden we meegevoerd op deze mooi opgebouwde reis doorheen het muzikale landschap dat Wayward Sons uit tekent. De nummers spatten gedreven en energiek uit de speakers – uitzondering zijn natuurlijk de ballades ‘Fade Away’, die toch de nodige kracht bezit, en ‘Us Against The World’ dat een heel knappe gitaarsolo meekrijgt – en kunnen ons stuk voor stuk bekoren dankzij de mooie opbouw en de variatie die in elk nummer steekt. De aandacht verslapt eigenlijk nergens en na de laatste tonen van ‘Us Against The World’ weten we dat Wayward Sons opnieuw een mooi genre gebonden album heeft afgeleverd. Meteen een knappe opvolger voor het goed ontvangen debuut.

Luc Ghyselen (85)

Frontiers Records FRCD 987

Tracklist: 1. Any Other Way 2. Black As Sin 3. Joke’s On You 4. Little White Lies 5. Feel Good Hit 6. Fade Away 7. Have It Your Own Way 8. Long Line Of Pretenders 9. (If Only) God Was Real 10. The Truth Ain’t What It Used To Be 11. Punchline 12. Us Against The World