Raygun Cowboys: Bloodied But Unbroken

De Canadese psychobillyscene heeft wel zijn eigen karakter. Het merendeel van de bands maakt eerder gebruik van een amalgaam van stijlen, waarbij ieder nummer wel één invloed meer prominent naar voren schuift. Het zorgt voor gevarieerde albums, maar ook voor een minder duidelijk te ijken sound. The Creepshow, The Koffin Kats en Gutter Demons hebben hier een handje van weg en ook deze Raygun Cowboys behoren ook tot deze school. Een jaren vijftig rockabilly adoratie, gekoppeld met punk, psychobilly, rock ‘n’ roll en een stevige blazerssectie maken deel uit van het totaalplaatje dat we op Bloodied But Unbroken voorgeschoteld krijgen. Vanaf we een blazerssectie te horen krijgen, gaan onze gedachten snel naar The Kings Of Nuthin’ uit, hetgeen ons snel wat warmer doet worden. Persoonlijk zijn we meer weg van hun snelle nummers met een veelvloed van rock ‘n roll en psychobilly (‘Limbo’, ‘Fast Machine’ en ‘Live My Life For Rock ‘n Roll’). Ook wanneer de rockabilly en de jaren vijftig zich meer in de voorgrond nestelen kunnen we dit best wel verdragen (‘Truth’ en ‘Jonesin’’ zijn goeie voorbeelden). Het grootste vergrijp van Raygun Cowboys is echter de blazerssectie die de rest wel wat naar de achtergrond doet glijden. Let hier mee op, jongens! Niet alle nummers blazen ons weg. Zo is ‘The Only One’ ons ietwat te melig voor onze tand. Ook ‘Ain’t Got Time For You’ gaat een lichtjes emowegje in. ‘Bring It Home Tonight’ is zelfs zo goed als een country nummer tot het de laatste minuut wat peper in zijn gat krijgt. Nu ja, zeven op tien is zeker niet slecht. Afsluiten doet men met een cover van het Dire Straits nummer ‘Walk Of Life’. Niet echt een invloed die we de Canadezen zouden toeschrijven, maar het maakt zeker voor een goede afsluiter.

Levi De Luycker (70)

Stomp Records

Tracklist : 1. Limbo 2. Fast Machine 3. Truth 4. Jonesin’ 5. YEG 6. The Only One 7. Ain’t Got Time 8. Live My Life For Rock ‘n Roll 9. Bring It Home Tonight 10. Walk Of Life