Mellowtone: Egos Taking their Lives

Mellowtone is een Zwitserse shoegaze / indie rock band die elementen van pop, psychedelica tot ambient en trip hop vermengd binnen zijn muziek. En dat sinds 2008. In 2011 resulteert dit in een gesmaakt debuut ‘Acts Of Love’. Het tweede album ‘Broken Room’ zorgde in 2017 voor een internationale doorbraak binnen de shoegaze / dreampop scene. Met ‘Egos Taking Their lives’ stippelt Mellowtone begane wegen verder uit. Dankzij een zwevende intro, treden we binnen in een sprookjeswereld waar een breekbare en kristalheldere stem je doet wegzakken in een atmosfeer boordevol weemoed en melancholie. Dit is niet alleen de rode draad doorheen ‘Masterpiece’ een knap pareltje van circa drie minuten. Dat is ook de rode draad doorheen de volledige schijf. Ondanks de verdovende keyboard, gitaar en drum inbreng is het die bijzonder veelzijdige stem van zangeres Martina Birbaum die een enorme meerwaarde vormen binnen dat magische geheel. Luister maar naar een song als ‘Liars’ waar een zachtmoedige vocale inbreng, boordevol emoties je gegarandeerd die krop in de keel zullen bezorgen waardoor je prompt een weemoedige traan wegpinkt. Zonder te klef te klinken, raakt Martina telkens de gevoelige snaar. Deze zangeres beschikt over een bijzondere stem die trouwens licht en duisternis samen brengt, want er hangen vaak donker wolken boven de muziek van Mellowtone. Een soort duisternis die aanvoelt als een warm deken tegen koude herfstdagen wel te verstaan. Nergens wordt een geluidsmuur afgebroken, of de demonen uit de Hel opgeroepen. Maar ook wordt je ondanks de zeer meeslepende omkadering, niet in slaap gewiegd. En ook dit is weer de verdienste van Martina die je met haar stem letterlijk hypnotiseert. Luister maar naar hoe het weemoedige ‘More’ die emotionele stem van Martina zo magisch mooi samenvloeit met die riffs, drum en verkwikkende keyboard inbreng die de haren op je armen doen recht komen. Diezelfde breekbaarheid, vocaal wederom op een onaards mooie wijze gebracht door Martina, vind je ook terug bij een song als ‘My Crown’, waar bovendien weer die donkere walm over je hoofd je meevoert naar een ander land. Ver hier vandaan. We mogen hierbij natuurlijk niet voorbij gaan aan de inbreng van de muzikanten van dienst. Want zonder de inbreng van de muzikanten van dienst staat Martina uiteraard te schreeuwen in de woestijn. Besluit: Telkens wordt hetzelfde trucje boven gehaald, maar het werkt. Want bij elke luisterbeurt opnieuw voelen ook wij ons wegdrijven naar voornoemde sprookjesachtige oorden, waar duisternis heerst die je niet verstikt maar eerder een verkwikkende invloed heeft op je gemoed. ‘Egos Talking Their Lives’ is een aanrader voor iedereen die houdt van het soort shoegaze / dreampop gedrenkt in een bad van melancholie en weemoedigheid.

Erik van Damme (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Masterpiece 2. By The Sea 3. Liars 4. Hurt From Trust 5. Egos Taking Their Lives 6. More 7. High And Dry 8. Burning Up 9. Breah In Breath Out 10. My Crown 11. Fire In Distance 12. Black Spot