Beyond Forgiveness: Live To Tell The Story

‘Live To tell The Story’ is het tweede full-album van het Amerikaanse Beyond Forgiveness, een band die in 2009 van start ging en voor een mix van gothic en symphonic metal zorgt. Niets nieuws onder de zon zal je dan denken, en dat klopt ook wel, maar dit tien tracks tellend album mag gerust naast tal van andere releases staan indien je liefhebber bent van het (sub)genre. Grootste trekpleister bij Beyond Forgiveness zijn de soepele vocalen van Talia Hoit, die meestal vrij hoog klinken en een breekbaar karakter tonen, die perfect passen bij de muzikale omlijsting met twee gitaren (Richard Marcus en Greg Witwer), bass (Jim Lasselle), en drums (Sean Rogers). Wie instaat voor het symfonische luik, waarin ook extra vrouwelijke vocalen in steken, kon ondergetekende, hélaas, niet achterhalen. Wel krijgen de vocalen van Talia op tijd en stond stevig weerwerk van krachtig en vrij rauw en ruw klinkende mannelijke vocalen van een van beide gitaristen (of van beide). Dit zorgt dan ook voor een beetje de interactie tussen “de schone” en “het beest”. Geen van de tien afgeleverde tracks steekt er hier bovenuit, en dat is misschien wat jammer als je echt de aandacht van een groter publiek wil trekken. Anderzijds is het ook zo dat geen van de nummers uit de toon valt, zodat dit nergens op een haastklus lijkt. De sound doet me uiteindelijk wat denken aan Within Temptation, met dien verstande dat die band toch nog een reeks (of twee) hoger speelt indien we het moeten uitdrukken in voetbaltermen. Maar een goede middenmoter is Beyond Forgiveness heel zeker zodat deze ‘Live To tell The Sory’ zeker niet uit de toon zal vallen in een collectie symphonic metal. Meteen een mooi vervolg op het debuut van het gezelschap.

Luc Ghyselen (75)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Echoes 2. Live To Tell The Story 3. If I Fall 4. One Last Time 5. Reverie 6. Leaves Of Lothlorien 7. Labyrinth 8. When Rivers Turn Red 9. Consolation 10. Forever Dream