Edenbridge: Dynamind

Edenbridge: een huis van vertrouwen als het aankomt op symphonic (power) metal. Met het tiende full-album, deze ‘Dynamind’, bewijst deze Oostenrijkse band dit opnieuw. Edenbridge ging in 1998 van start en draait al die jaren nog steeds rond de schitterende vocaliste Sabine Edelsbacher en mastermind, multi-instrumentalist Lanvall. Zonder echt te gaan vernieuwen zorgt de band er steeds weer voor dat er elk album opnieuw kan genoten worden en dat men wel een paar accentjes wijzigt in de sound om het boeiend te houden. Dit is op dit album ook weer het geval. Zo krijg je tijdens ‘On The Other Side’ een mooi Iers accent te horen die het nummer iets meer dynamiek mee geeft. Dit betekent niet dat de overige nummers van mindere kwaliteit zouden zijn, integendeel. De gedreven opener ‘The Memory Hunter’ bewijst dit meteen. Alles wat Edenbridge zo groots maakt, zit meteen verwerkt in dit nummer. Je kan dus meteen genieten van de zo goed als perfecte samensmelting tussen kracht en melodie, de mooie opbouw, de perfect gebruikte orkestrale ornamenten, de mooie drumpatronen, de soepele bassloopjes, het schitterende gitaarwerk, en … de fantastische vocalen van Sabine. ‘Live And Let Go’ gaat op dit elan door, al is het tempo misschien net iets minder hoog. Dat wordt dan weer ruimschoots goed gemaakt tijdens het gedreven ‘Where Oceans Collide’. Over ‘On The Other Side’ hadden we het reeds. Het zorgt voor een opgewekte sfeer die uitnodigt tot een mooi rondedansje. De intro voor ‘All Our Yesterdays’ doet denken aan een ballade, maar plots knallen stevige riffs uit de speakers, gaat het tempo met een stevige ruk de hoogte in, en stoomt de band kracht, energiek en gedreven verder. Ook ‘The Edge Of Your World’ komt krachtig uit de speakers geknald en wordt opnieuw gekenmerkt door een stevig klinkende riff die voor ene krachtige drive zorgt in samenwerking met drums en bass. De zowat verplichte ballade komt er uiteindelijk aan met ‘Tauerngold’ zonder dat het melig of zeemzoet wordt. Er blijft voldoende kracht vanuit gaan. ‘What Dreams May Come’ klinkt ook al begeesterend en dynamisch, maar kent wel een zeer zachte, rustgevende break, die het nummer even voor halfweg opsplitst, om verder te gaan met een mooie melodieuze gitaarsolo om dan de draad van het nummer zelf weer op te pikken. Dan komt met ‘The Last Of His Kind’ het langste nummer van dit album aan bod. Iets meer dan twaalf minuten lang betovert Edenbridge hier zijn fans met een schitterende mix van symfonische elementen, kracht, melodie, tempo’s en ritmes. En dan is er nog het beklijvende titelnummer om af te sluiten waar Sabine werkelijk in schittert: een kippenvelmoment van begin tot eind. Liefhebbers van het genre in het algemeen en zeker van de band zelf hebben er met deze ‘Dynamind’ opnieuw een schitterend album bij om te koesteren. Wie de band echter nog niet zou kennen, shame on you, is dit een zo goed als perfecte manier om Edenbridge te ontdekken. Het album komt er aan in een vinyl versie en in een dubbel digi pack versie met op het tweede schijfje het volledige album in een instrumentale versie.

Luc Ghyselen (85)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. The Memory Hunter 2. Live And Let Go 3. Where Oceans Collide 4. On The Other Side 5. All Our Yesterdays 6. The Edge Of Your World 7. Tauerngold 8. What Dreams May Come 9. The Last Of His Kind 10. Dynamind